Biobased leer

Deze maand had de nieuwsbrief van NNFCC een verhaal over twee nieuwe soorten biobased leer. Is dan niet al het leer biobased? Ja, maar hier bedoelen we leer van plantaardige oorsprong. De markt van kunstleer bedroeg $ 26 miljard in 2018 en groeit nog flink. In deze groeiende markt heeft biobased leer weer een groeiend aandeel. De nieuwe producten appelleren aan een behoefte aan duurzaam geproduceerde kwaliteitsartikelen.

biobased leer
De markt voor kunstleer is groot en nog steeds groeiend. Foto: Wikipedia.

Het eerste biobased leer van Ultrafabrics

Ultrafabrics heeft een nieuw product gelanceerd: Ultraleather | Volar Bio. Het bedrijf heeft duurzame plantaardige materialen gebruikt in een aantal lagen van het product. Ze gebruiken chemicaliën uit maïs voor polyolen waaruit ze een polycarbonaat polyurethaanhars maken. En materialen uit houtpulp voor de keper aan de achterkant. Volgens het US BioPreferred programma is Volar Bio voor 29% biobased. De stof combineert een subtiele organische tekening met een half-glanzend oppervlak. Hij wordt gemaakt in vele kleuren: grijs, bruin, roze, taupe, groen en oranje. Ultrafabrics wil in 2025 de helft van zijn nieuwe stoffen maken uit biobased en/of gerecycled materiaal. En in 2030 allemaal.

Diervrije leerachtige materialen bij Modern Meadow

Modern Meadow, een producent van ‘biologisch geavanceerde materialen’, heeft duurzame materialen uit groene grondstoffen gemaakt, geïnspireerd door leer. Zij werken samen met Evonik, de grote producent van special chemicaliën, bij de commerciële opschaling. Met zijn technologie produceert Modern Meadow diervrij collageen, een eiwit dat veel voorkomt in dierenhuid, met een vergistingsproces. De fabriek komt te staan in Nutley, New Jersey, VS. Het materiaal met de naam ZoaTM zal worden gemaakt in een reeks vormen, maten, structuren en kleuren.

Collageen, het belangrijkste bestanddeel van dit biobased leer, bepaalt de structuur van koeienhuid. Daardoor lijkt het uiteindelijke materiaal veel op dierlijk leer. Collageen bestaat daarnaast nog in vele vormen en toepassingen. Het is het meest voorkomende eiwit in het menselijk lichaam, met veel farmaceutische en medische toepassingen. Collageen versnelt het genezen van wonden, geleidt het herstel van weefsel en kan de huid versterken, terreinen waarop Evonik onderzoek doet. De productie van ZoaTM opent de mogelijkheid om biobased leer te maken met nieuwe eigenschappen, zoals lichtgewicht materiaal, nieuwe verwerkingstechnieken, en andere patronen. Modern Meadow ontwikkelt zowel leerachtige composieten, met mogelijk betere mechanische eigenschappen, als non-composietmaterialen.

Interessant? Lees dan ook:
Nieuwe groene materialen gaan zorgen voor de doorbraak van de biobased economy
MaterialDistrict Rotterdam 2019: fantasievolle nieuwe materialen
Bio-Lutions wint de Innovatieprijs voor het Groene Materiaal van het jaar 2017

(Visited 36 times, 1 visits today)

Plaats een reactie