Nieuwe groene materialen gaan zorgen voor de doorbraak van de biobased economy

Veel groene chemicaliën en groene materialen hebben te lijden onder de lage energieprijzen – maar er is nog altijd vraag naar materialen met nieuwe eigenschappen. Dat vonden tenminste de deelnemers van de 9e International Conference on Biobased Materials, georganiseerd door nova-Institut en vorige week gehouden in Keulen. De conferentie raadde groene industrieën aan: ontwikkel de nieuwe en betere eigenschappen van groene materialen, probeer niet te concurreren op prijs. Het nieuw verkozen groene materiaal van het jaar, Touch of Nature™ van Orineo, is daarvan een duidelijk voorbeeld.

Orineo Project021 groene materialen
Impressie van een interieur vorm gegeven met groene materialen van Touch of Nature.

Groene materialen met nieuwe eigenschappen

De lage olieprijzen bevoordelen ook typische groene platformchemicaliën (in plaats van drop-ins), zei prof. Thomas Farmer uit York. En feestredenaar Dr.Christian Patermann, ook wel de vader van de bio-economie in Europa genoemd, zei dat de bio-economie het moeilijk heeft door lage olieprijzen juist nu deze heel geleidelijk volwassen wordt. De bio-economie is bezig aan een zeer uitdagende transitie, zei hij, nog onderweg van niche naar norm. Deze periode wordt gekenmerkt door schokken en tegenslagen, en bedrijven moeten ongewone allianties sluiten. De betrokkenen moeten wel steeds in gedachten houden dat de bio-economie in de eerste plaats gebaseerd is op kennis, en ook gebieden omvat als de life sciences, 3D-printing, de CO2-economie en digitalisering. Om een sterke bio-economie te vormen, zei Patermann, zouden we geen van de vier f’s moeten verwaarlozen: food, feed, fiber en fuel. Om succes te hebben moeten we hen met elkaar in evenwicht houden.

Ook het persbericht van het organiserende nova-Institut benadrukte dat veel nieuwe groene materialen en fijnchemicaliën ‘nieuwe functionaliteiten en eigenschappen hebben.’ De adviesraad van de conferentie had zes groene materialen genomineerd. Elke genomineerde kreeg 10 minuten voor een korte toelichting. De deelnemers aan de conferentie verkozen daarna de drie winnaars.

Winnaars groene materialen competitie
Het hele bedrijf Orineo viert de overwinning in de groene materialen competitie.

Vloeren, schoonmaakmiddelen en PUR componenten uit groene grondstoffen

Een welverdiende eerste plaats was voor Touch of Nature™ van het kleine Belgische bedrijf Orineo. Orineo ontwikkelde een materiaal bestaande uit een voornamelijk groene tweecomponentenhars gevuld met groene materialen als koffiedrab, gemalen kurk, bessenzaden of olijvenbladeren. Elk van deze vulstoffen laat het materiaal er anders uitzien. Deze groene materialen zien er goed uit, voelen warm aan en hebben goede eigenschappen. Ook al zijn ze deels gemaakt van afvalstoffen, ze stralen luxe uit. Zoals Orineo op zijn website zegt: Touch of Nature™ is bedoeld om te appelleren aan het verstand, het gevoel en de wil. Het materiaal is nu commercieel verkrijgbaar voor naadloze vloeren, en voor bekleding van tafels en meubels.

De tweede plaats was voor REWOFERM® SL 446 van het Duitse bedrijf Evonik Nutrition & Care. Dit is een nieuwe oppervlakte-actieve stof van het sophorolipide-type. Deze wordt gemaakt door fermentatie uit Europese suikers en oliën door natuurlijke, niet gemodificeerde gisten. De koolstof footprint is laag, de stof is vrijwel ongevaarlijk en geheel biologisch afbreekbaar. Op de huid werkt deze als zeer milde zeepachtige stof. Hij kan worden verwerkt in schoonmaakmiddelen. REWOFERM® SL 446 zal zowel prestaties als footprint van afwasmiddelen verbeteren.

Het Duitse bedrijf Covestro won de derde prijs met zijn Impranil®eco. Dit is een polyurethaandispersie in water voor coating van textiel, gemaakt uit groene grondstoffen. Met deze stof kan het gehalte groene grondstoffen in polyurethaandispersies (PUDs) toenemen tot 65%. PU synthetische materialen als schoenen, kleding en accessoires kunnen hiermee aanzienlijk duurzamer worden. Impranil®eco is niet in directe concurrentie met de voedselketen; het kan in elke laag van synthetische materialen of gecoate textiele stoffen worden gebruikt; en het kan de plaats innemen van de bestaande Impranil® PUD middelen, d.w.z. machines hoeven niet te worden omgezet.

Groene materialen zullen blijven opkomen, op basis van hun nieuwe en betere eigenschappen, niet op basis van hun prijs. Gewoon een greep uit de stroom van berichten over nieuwe groene materialen, deze week: bioplastics versterkt met nanodeeltjes uit eierschalen geven betere materialen. Wij staan nog maar aan het begin van deze ontwikkeling.

(Visited 5 times, 1 visits today)

Plaats een reactie