Waarom PEF beter is dan PET

Biobased PEF (polyethyleenfuranoaat), de nieuwe grondstof voor flessen met koolzuurhoudende dranken (voor Coca Cola en Danone) is niet allen groen, maar ook goedkoper te maken dan zowel fossiel als drop-in groen PET (polyethyleentereftalaat). Het heeft ook nog betere eigenschappen.

PEFTom van Aken, CEO van Avantium, wordt niet moe het nogmaals uit te leggen. De barrièrewerking voor zuurstof van PEF is zesmaal beter dan die van PET, en die voor kooldioxide drie maal. Overal scoort PEF beter, niet allen tegen PET, maar ook tegen alle andere mogelijke concurrerende materialen. Bovendien is het ook nog op dezelfde manier en in dezelfde machines te verwerken als PET, de flessenblazers hoeven dus geen nieuwe apparatuur aan te schaffen. Het is zelfs gemakkelijker te verwerken door de lagere smelttemperatuur, en beter in gebruik door de hogere glastemperatuur. En last but not least is het – bij grote hoeveelheden – ook nog goedkoper, zeker als je het gaat vergelijken met bioPET, de route die Pepsi Cola wil opgaan. Tom van Aken: Je hebt voor bioPET twee maal zoveel grondstof nodig als voor PEF, dus alleen al vanuit dat gezichtspunt is bioPET een onhaalbare zaak. En vergeleken met fossiel PET gaan de superieure eigenschappen van PEF vast en zeker de doorslag geven.

Groot aantal fabrieken nodig
Tom is vol vertrouwen en lijkt daarin geen ongelijk te hebben. Ze weten, zo zegt hij, al lang dat furanen de enige hernieuwbare biomoleculen zijn met een ringstructuur, en dat dit de weg is naar grote hoeveelheden groene polyesters, polyamiden en polyurethanen. ‘Wij doen dat via chemische katalyse, nu in onze proeffabriek in Geleen, Limburg die 40 ton per jaar maakt, en binnenkort in een kleine commerciële fabriek – hopelijk in Nederland of elders in Europa – van 30 tot 50 kiloton per jaar. Over vijf jaar moet er dan de eerste full commercial plant staan die tien maal zo groot is. Die gaat in licentie en dat is wel logisch want alleen al Coca Cola heeft een groot aantal van die fabrieken wereldwijd nodig om PEF flesjes voor haar producten te maken. Om nog maar te zwijgen over de vezel- en de foliemarkt die ook in miljoenen tonnen worden gemeten.’

Tenslotte kaatst Tom de vraag terug waar al die suiker dan vandaan moet komen voor de productie van PEF: de suiker in de grondstof die zij nodig hebben, is maar een vijfde van de suiker die in de fles zit.

Interessant? Lees dan ook:
Meer groene plastics voor flessen: Dupont kondigt PTF aan
Avantium: het investeringsklimaat in Europa is sterk verbeterd
Groen MEG direct uit suikers, een nieuwe stap in de groene chemie

(Visited 714 times, 1 visits today)

1 gedachte over “Waarom PEF beter is dan PET”

 1. Beste..,

  Een PEF-product is niet biologisch afbreekbaar…
  Is er al zicht op hoelang een PEF-flesje of bijv een PEF-plastic zak blijft bestaan, wanneer het bijvoorbeeld terecht komt in 1 van de 6 gyres in 1 van de wereldzeeen?. Nu de United Nations de problematiek rond de MicroPlastics zeer serieus nemen (qua ernst geschaard naast het ‘broeikasgas-effect’), lijkt ’t mij geen sinicure om mij af te vragen of het een goed idee is om meer houdbaar materiaal toe te voegen aan de PlasticSoup … Hoe meer nieuwe (PEF)aanwas in die gyres..hoe meer die plasticsoep-gyres aan kracht en oppervlak winnen.. Veel zeeleven en vogels zullen blijven sterven door verstikking en inname, ook van PEF-producten…
  Mits Avantium een inzichtelijk en op maat gemaakt inzamelings&verwerkings-proces / circuit paraat heeft bij de toetreding tot de huidige markt… De vraag blijft wel hoe ze dat anders gaan aanpakken dan de huidige producenten van verpakkingsmateriaal… Hoe gaat Avantium er voor zorgen dat zij hun spul terug krijgen om het te hergebuiken… Dat het niet toch in de vuilverbranding of in de openbare ruimte terecht komt…Hoe komt het bijvoorbeeld dat ‘r dadelijk geen 12.000.000 kilo plastic per dag meer in zee terecht komt? Gaat Avantium de innovatieve speler blijken te zijn, die een blijvend en aantoonbaar aandeel van de oplossing voor dit grote milieu-issue op zich heeft weten te nemen?
  Hoe gaat Avantium dat goed gecontroleerd, geordend met logistiek vernuft weten te regelen? Durft Avantium die
  immense verantwoordelijkheid op zich te nemen in een nieuwe tijd van zijn en ondernemen ? Op de website van Avantium wordt niet precies inhoudelijk ingegaan op hoe dit product-na-verwerkingsproces in de markt gekoppeld gaat worden aan het productie- en distributieproces van PEF(-producten)… Dit lijkt mij net zo, zij het niet nog meer van belang dan de innovatie van PEF en de uiteindelijke vermarketing van het PEFproduct zelf…
  Ik hoor graag van u…
  mvg,
  Geert Limburg

  Beantwoorden

Plaats een reactie