Groen MEG direct uit suikers, een nieuwe stap in de groene chemie

Het FD van vandaag meldde dat Avantium nieuwe stappen gaat doen in de groene chemie. Het gaat in een proeffabriek groen MEG maken, direct uit suikers. MEG is een van de ingrediënten van de groene plastic PEF die mogelijk PET gaat vervangen. Avantium ontwikkelt nu de technologie om alle ingrediënten van PEF te maken uit biomassa.

PEF fles
Het gaat allemaal om de ontwikkeling van de PEF fles.

Wij schreven er al vaker over: de grote inefficiëntie in het bestaande proces om MEG (mono-ethyleenglycol), een van de componenten van zowel PET als PEF, te maken uit biomassa. Willem Sederel schreef er een column over en een studie van nova-Institut liet zien dat het rendement van biomassagebruik langs deze route erg laag is. De bestaande route komt erop neer dat eerst alle zuurstof uit de suiker wordt gesloopt en er daarna weer wordt ingebracht. En dat terwijl de directe omzetting voor groen MEG
C6H12O6 + 3 H2 –> 3 C2H6O2
op papier niet ingewikkeld lijkt.

Een directe route voor groen MEG

Avantium gaat nu op zijn vestiging in Geleen (Nederland), op het Chemelot terrein, een proeffabriek bouwen voor deze directe omzetting. Het bedrijf rekent op gunstige commerciële vooruitzichten. Groen MEG is, door het ingewikkelde chemische traject van zijn bereiding, veel duurder dan fossiel MEG – en toch wordt het door merken als Coca-Cola en Danone al gebruikt in hun ‘plant bottle’. Een directe route van suikers naar MEG, met groene chemie, zou het prijsverschil sterk moeten kunnen verkleinen. PEF, de door Avantium ontwikkelde plastic, ontstaat bij polymerisatie van MEG en FDCA. Van deze laatste stof gaat Avantium een commerciële fabriek bouwen bij BASF in Antwerpen. Met de productie van groen MEG gaat Avantium mogelijk de hele productieketen van PEF in handen krijgen. ‘We gaan dit proces eerst bewijzen in een proeffabriek voordat we kunnen beginnen aan het plannen van een commerciële fabriek,’ aldus Avantium’s technisch directeur Gert-Jan Gruter tegen het FD.

Het FD meldde ook dat Avantium op het Chemelot terrein een proeffabriek gaat bouwen voor het maken van tweede-generatie glucose uit biomassa-afval. Als ook dit project slaagt, zal het bedrijf te zijner tijd dus niet alleen alle technologie in huis hebben om PEF te maken, maar bovendien de mogelijkheid om dit te doen zonder uit te gaan van eetbare grondstoffen.

Interessant? Lees dan ook:
Avantium: het investeringsklimaat in Europa is sterk verbeterd
Groene chemie: het gaat om de zuurstof
Ontwerpregels voor de groene industrie, #3: behoud structuur

(Visited 70 times, 1 visits today)