Meer groene plastics voor flessen: DuPont kondigt PTF aan

Coca-Cola en Danone hebben nog geen besluit genomen over de groene plastics voor hun flessen (PET of PEF), maar DuPont kondigt een nieuwe concurrent aan: PTF. Vorige maand maakte het zijn plan bekend voor de bouw van een ‘demonstratiefabriek’ van 60 ton/jaar (eerder een proeffabriek, bij deze omvang) in Decatur, Illinois, VS. Echter niet voor PTF, alleen voor zijn component FDME. Kan PTF echt een concurrent worden?

groene plastics in drankflesOpwindende en echt nieuwe, hoogwaardige duurzame materialen

Het persbericht van DuPont lanceert het plan met de gebruikelijke bravoure. DuPont Industrial Biosciences en zijn partner Archer Daniels Midland (ADM) kondigen een technologische doorbraak aan ‘die de bordjes gaat verhangen’. Een doorbraak met ‘het potentieel om het materialenlandschap van de 21e eeuw uit te breiden met opwindende en echt nieuwe, hoogwaardige duurzame materialen.’ Met toepassingen in verpakkingen, textiel, industriële plastics en vele andere industrieën. Bij nader inzien vertellen ze dat ze een manier hebben ontwikkeld om furaandicarbonzuurmethylester (FDME) te maken uit fructose. FDME kan worden gepolymeriseerd met propaandiol (PDO) tot de geheel groene en recyclebare nieuwe plastic polytrimethaanfuranoaat (PTF). Een plastic waaraan de partners toeschrijven dat deze ‘bij toepassing in flessen en andere voedselverpakkingen grote verbeteringen geeft in gasdichtheid vergeleken met andere polyesters.’ Toevallig is DuPont ook de grootste producent van groen PDO.

Maar hebben we dit verhaal van ‘grote verbeteringen in gasdichtheid’ al niet een keer gehoord? Ja, toen Avantium zijn polyetheenfuranoaat (PEF) naar voren schoof als een verbeterde versie van PET (polyetheentereftalaat). PET, PEF en PTF zijn nauw verwante hoogwaardige polyesters die alle gebruikt kunnen worden voor het maken van drankflessen. Met dit verschil dat PET de markt beheerst en wordt gemaakt in tientallen miljoenen tonnen per jaar, PEF de nummer twee is die zegt beter te zijn, en PTF de nieuwkomer die nog niets heeft gepresteerd. Een paar jaar geleden kondigden Coca-Cola en Danone aan dat zij hun flessen uit 100% groene plastics wilden gaan maken (in tegenstelling tot de zogenoemde plant bottle die 20 tot 30% groen is, afhankelijk van de rekenmethode). Zij nodigden drie bedrijven uit om met elkaar te strijden: Virent en Gevo, bedrijven die 100% groen PET willen maken, en Avantium, dat PEF voorstelt als een 100% groen alternatief. Deze wedstrijd in groene plastics is sinds 2011 aan de gang, en de beslissing valt misschien wel dit jaar. Zou DuPont een troefkaart in de hand hebben waarmee zij alsnog kunnen meedoen?

Drankflessen
De wereldmarkt van frisdrankflessen is enorm groot. Supermarkt in Brno.

Het tijdpad van groene plastics

De bouwsteen FDME zou een eigen markt kunnen hebben. Het is afgeleid van FDCA (furaandicarbonzuur), het enige heterocyclische molecuul uit de beroemde lijst van veelbelovende groene chemicaliën van de toekomst, opgesteld door het Amerikaanse DoE. Maar dan zou Avantium een concurrent kunnen zijn. Het is van plan om zijn FDCA ook te verkopen los van de mogelijke deal met Coca-Cola. Vorige maand tekende het bedrijf een overeenkomst met Mitsui; deze zal een flinke hoeveelheid FDCA kopen uit de geplande commerciële fabriek van Avantium. De twee bedrijven willen PEF en andere toepassingen van FDCA gaan lanceren in Japan, ruim op tijd voor de Olympische Spelen in Tokio in 2020. En andere bedrijven hebben ook aangekondigd dat zij FDCA willen gaan maken en verkopen: het Nederlandse Corbion en, net gisteren, het Zwitserse AVA Biochem. Corbion zal FDCA langs fermentatieve weg maken, Avantium en AVA gebruiken moderne chemie, waarbij zij alle beginnen vanuit suiker als grondstof. De markt wordt dus echt omstreden. In zijn overzicht van groene chemicaliën van 2015 suggereerde het Britse adviesbureau NNFCC dat FDCA in 2016 zou kunnen doorbreken.

Dat betekent dat het PTF van DuPont wel eens te laat zou kunnen zijn in de groene plastics. Bij al zijn retoriek maakten zij niet duidelijk wat nu precies de voordelen zijn van PTF ten opzichte van PEF. Met de huidige informatie lijkt het meer op ‘ik doe ook mee’, en een poging om mee te spelen in deze veelbelovende markt van groene plastics. De meest dringende vragen over PEF zijn nu beantwoord. Het kan worden gemaakt op dezelfde machines als PET. PET en PEF kunnen niet samen worden gerecycled, maar in recyclingapparaten kunnen PET en PEF eenvoudig van elkaar worden gescheiden door infrarood licht. En PEF kan worden gerecycled tot vezels, net als PET. Al deze kwesties zijn nog niet opgelost voor PTF. Misschien had DuPont dus wel een beetje te veel bravoure. ‘Dit molecuul (FDME) verandert het hele veld. Wij kunnen er concurrerend vele 100 procent duurzame, hoogwaardige chemicaliën en polymeren van maken, toegepast in vele industrieën,’ zei Simon Herriot, directeur van de biomaterialendivisie van DuPont. Vast wel, maar de vraag of ze niet te laat zijn.

Kortom, het landschap verandert. Bij groene plastics zouden we spoedig grote veranderingen kunnen zien. Wij zullen de ontwikkelingen nauw blijven volgen. En u op de hoogte houden.

Interessant? lees ook onze columns:
Waarom PEF beter is dan PET
Ook groene kunststoffen hebben lange aanlooptijden
Biobased materialen en chemicaliën: prestaties openen de markt

Zie ook: http://www.biobasedworldnews.com/dupont-and-adm-breakthrough-expands-bio-based-materials-landscape

(Visited 1 times, 1 visits today)

Plaats een reactie