Biologisch afbreekbare plastics gaan het maken, volgens nieuwe studie

Het Duitse nova-Institut heeft de eerste alomvattende marktstudie gepubliceerd over het verbruik van composteerbare en biologisch afbreekbare plastics in Europa, zo kondigde directeur Michael Carus aan op de 9e Internationale Conferentie over Biobased Materialen, die het instituut deze week organiseerde in Keulen.

Biologisch afbreekbare plastics
Succesvolle producten op Europese markten voor biologisch afbreekbare plastics (foto’s door Huhtamaki, Novamont, BSR, Danone, Harald Käb, NatureWorks, FKuR)

Volgens deze studie wordt de markt voor biologisch afbreekbare plastics momenteel gedomineerd door composteerbare plastic zakken. Op dit eenvoudige product vestigt de industrie van groene plastics nu zijn hoop op het vergroten van zijn afzet. De studie, getiteld ‘Consumption of biodegradable and compostable plastic products in Europe’, constateerde dat twee derde van alle producten op de markt bestaat uit composteerbare zakken, meest voor het doen van boodschappen of voor de inzameling van biologisch afbreekbaar afval. Er is veel variatie in de overige producten, bij kleine volumes. Het onderzoeksteam onderzocht het verbruik van biologisch afbreekbare polymeren – PLA, plastics op basis van zetmeel e.d. – op basis van toepassing, en stelde de markt voor composteerbare en biologisch afbreekbare plastics op 100.000 ton in 2015.

Biologisch afbreekbare plastics 2015Marktontwikkeling wordt vooral bepaald door wetgeving

‘Het was verbazingwekkend hoezeer bedrijven focus en een markt hebben gevonden,’ zei Michael Carus. ‘Het is nu veel duidelijker geworden wat biologisch afbreekbare polymeren te bieden hebben.’ Bovendien kan de markt groeien tot meer dan 300.000 ton in 2020, bij geschikte wetgeving. De onderzoekers analyseerden de markten, het beleid en de wetgeving in Oostenrijk, België, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Nederland, Spanje, Zwitserland en de Scandinavische landen. Daaruit bleek dat wetgeving en composterings-infrastructuur de belangrijkste factoren waren met invloed op de marktontwikkeling in deze landen, als belemmering of juist als aanjager van groei.

Biologisch afbreekbare plastics 2020‘Het verraste ons dat beleid en wetgeving nu zo’n sterke invloed hebben op de marktontwikkeling,’ zei Harald Kaeb, eerste auteur van het rapport. In 2015, toen Europa wetgeving invoerde om het aantal weggooizakken te beperken, was Italië het eerste land dat composteerbare plastic zakken bevorderde. Het land is nu door deze ‘bagislation’ hierin marktleider geworden. De ontwikkeling van de Duitse markt wordt juist sterk gehinderd door ongunstige wetgeving over biologisch afval. De markten reageren gevoelig op de regulering in elk land, zoals aangegeven door hoeveelheden en typen producten. En wetgeving heeft ook invloed op andere gebieden dan plastic zakken. Het invoeren van maatregelen om hun gebruik in Europese landen terug te dringen lokt innovaties uit op het bredere gebied van groene en biologisch afbreekbare plastics. De vooruitzichten voor marktgroei tot 2020 bleken wel sterk afhankelijk van het gebruikte beleidsscenario.

De markt van biologisch afbreekbare plastics kan wel verdrievoudigen in 2020

Het onderzoek constateerde verder dat de marktsuccessen bestaan uit weggooiproducten met een korte levensduur, verkocht als oplossing voor afvalproblemen, en gemaakt uit composteerbare polyester folies. De onderzoekers van nova constateerden ook dat groene PLA verpakkingsmaterialen veel werden gebruikt bij de levering aan consumenten. PLA wordt voor vele doeleinden gebruikt, van non-woven garens of kleding tot frisdrankflessen en verpakkingsschuim. Sommige soorten polyesters vormen de kern van de markt van biologisch afbreekbare plastics. Deze kunnen beter zijn voor gezondheid en veiligheid, belangrijk in markten als speelgoed en andere kinderartikelen. Materialen op basis van zetmeel dringen ook in nieuwe markten door, zoals koffiecapsules of hulpmiddelen in de aquacultuur. En weliswaar maken functionele producten als afsluitende verpakkingen en artikelen ontworpen om in de natuur afgebroken te worden maar een klein deel uit van het totale volume, ze kunnen toch gaan doorbreken.

De onderzoekers komen tot de conclusie dat de vraag naar biologisch afbreekbare plastics in Europa wel kan verdrievoudigen in 2020, als er goede en solide Europese normen komen voor composteerbaarheid en biologische afbreekbaarheid; ook maatregelen om de verspreiding van niet-afbreekbare microplastics in het milieu tegen te gaan, en ter versterking van de circulaire economie, zouden de vraag kunnen laten groeien.

Oorspronkelijk gepubliceerd in Plastics Today

Interessant? Lees ook onze artikelen:
Paptic, geen plastic, eerder een nieuw soort papier
Bioplastics: doorbraken op komst
Microplastics in scrubs en cosmetica: topje van de ijsberg

(Visited 46 times, 1 visits today)

Plaats een reactie