Paptic, geen plastic, eerder een nieuw soort papier

Bij de Bio-Based Materials conferentie in Keulen, georganiseerd door nova-Instituut, eindigde een speciaal materiaal als tweede bij de verkiezing van het groene (bio-based) materiaal van het jaar: Paptic®. ‘De volgende generatie papieren zakken – lichter en sterker’, zoals het bedrijf zich aanprijst. Paptic voelt heel aangenaam aan: zacht, sterk en schuimachtig, zonder de ruwheid van papier of de koude gladheid van plastic. Maar waaruit bestaat het?

PapticPaptic, een innovatief product

Paptic is een Fins product voornamelijk op basis van houtvezel, dat zijn kracht vooral op drie terreinen zoekt: de EU richtlijn die bepaalt dat het gebruik van plastic tassen met 55% moet zijn teruggebracht in 2019; het materiaal dat grotendeels groen en biologisch afbreekbaar is; en de geschiktheid van het materiaal op alle bestaande machines, vooral bij bedrukken en recyclen. De producenten hopen dat het materiaal eerst gaat doorbreken op de markt van boodschappentassen. Het voordeel boven papier is niet alleen dat het zachter aanvoelt, maar ook dat het 50% van het gewicht en 30% van de energie bespaart. Op zijn website somt het bedrijf de voordelen op van Paptic boven zijn belangrijkste concurrenten:
• Papier is niet doelmatig, en niet geschikt voor meerdere keren gebruik, door zijn gewicht en doordat het niet gemakkelijk opgeborgen kan worden
• Biologisch afbreekbare plastics breken gemakkelijk onder zware gewichten en zijn niet recyclebaar
• Groene plastics zijn niet het antwoord op het probleem van de plastic soep omdat zij niet biologisch afbreekbaar en duur zijn.
Kortom: Paptic is recyclebaar, lichtgewicht, duurzaam & zacht, 80% groene grondstof. En de website meldt de eerste grote klant: de Body Shop.

Dit klinkt heel aantrekkelijk. Maar behalve de prijs blijven ook nog andere aspecten van het materiaal in nevelen gehuld. Nu hebben deelnemers aan de Bio-Based Materials competitie altijd hun geheimen. De deelnemers komen nieuw op de markt. Ze hebben misschien hun patenten nog niet op orde, of er zijn helemaal geen patenten in het spel. Ze moeten de details van het maken van het materiaal beschermen door een zekere mate van geheimhouding. Maar in het geval van Paptic maakt de geheimzinnigheid een goed oordeel moeilijk. Zeker omdat de markt die het bedrijf aangeeft, in principe enorm is.

Misschien inderdaad iets heel groots

Wij probeerden wat duidelijker antwoorden te krijgen van het bedrijf. Ten eerste: hoe zit het materiaal precies in elkaar? ‘Paptic is een nieuw materiaal op basis van houtvezels, waar de hele vezelmatrix nieuw is. Dit komt door de nieuwe innovatieve technologie waarop de productie van het materiaal is gebaseerd.’ Verder: biologische afbreekbaarheid. ‘80% van Paptic bestaat uit groene en biologisch afbreekbare vezels met houtvezel als belangrijkste bestanddeel. De rest (20%) bestaat uit niet-afbreekbare bestanddelen die typerend zijn voor traditionele papierbereiding. Wij willen in de toekomst graag een 100% biologisch afbreekbaar product maken, wat betekent dat het product volledig wordt afgebroken als het in de natuur terecht komt.’ Laten we zeggen, met het hoofdingrediënt houtvezel zouden we het product een nieuw soort papier kunnen noemen, maar met een andere structuur en sterkte. Wat ook verklaart waarom het zo goed gerecycled kan worden. Elders op de website zegt het bedrijf: Paptic® zal worden gerecycled als karton.

We laten het uiteindelijke oordeel graag over aan de lezer. Paptic zou iets heel groots kunnen worden.

Interessant? Lees ook onze columns:
Vezels van de toekomst: cellulosevezels uit hout
CocoPallet: groei in niches en concurreer op prijs
Bio-Lutions wint de Innovatieprijs voor het Groene Materiaal van het jaar 2017

(Visited 50 times, 1 visits today)

Plaats een reactie