MENU ZOEKEN

One Response

  1. Huib de Vriend 2 april 2015 at 15:40 | | Reply

    Hier dreigt tot enige begripsverwarring te ontstaan. Hoewel het lastig is een precieze grens te trekken wordt de term synthetische biologie wordt over het algemeen niet gebruikt wanneer we het hebben over inmiddels ‘klassieke’ vormen van genetische modificatie in toepassingen als kaasstremsel en de huidige generatie gentech gewassen, waarbij meestal één of een beperkt aantal genen voorzien van een promoter- en een terminatorsequentie aan het begin en het eind aan het DNA van een organisme wordt toegevoegd. De technologie-ontwikkeling heeft de afgelopen 25 jaar niet stilgestaan, en inmiddels is het mogelijk om genetische ontwerpen te maken voor meer complexe metabole routes, op zeer geavanceerde wijze puntmutaties aan te brengen (‘gene-editing’), worden organismen genetisch gestript tot een ‘minimal genome organism’ dat kan dienen als gestandardiseerd productieplatform dat zich kan vermenigvuldigen, maar dan met zo weinig mogelijk genetische ruis, en wordt er zelfs geëxperimenteerd met niet-natuurlijke aminozuren en volledig kunstmatige protocellen. Daar spreken we van synthetische biologie.

    Geïnteresseerd in ontwikkelingen op dit terrein en het maatschappelijk debat? Neem dan eens een kijkje op de website van het SYNENERGENE project: http://www.synenergene.eu/information/what-synthetic-biology

Leave a Reply