Tegen de plastic soep

Maas 2010, foto Piet Driessen
Maas 2010, foto Piet Driessen

‘Kijk, dit was de foto waardoor ik dacht dat ik er iets aan moest gaan doen’, zegt de Amsterdamse fotograaf Peter Smith. ‘Van welke rivier denk je dat deze foto is?’  ‘Van de Maas.’ De foto is genomen door Piet Driessen in de buurt van Maastricht, begin 2010.

‘Waarom doet niemand daar iets aan?’ was Peters reactie. En toen herinnerde hij zich dat hij zich die vraag al eens eerder had gesteld, namelijk die keer dat hij een aantal jaren terug, wandelend langs de Maas, een soortgelijk tafereel met eigen ogen had aanschouwd. Dus besloot hij er zelf iets aan te gaan doen, met zijn Stichting Klean. Hij probeert duidelijk te maken hoeveel 100 miljard kilo plastic is, de geschatte hoeveelheid plastic die nu onze oceanen vervuilt. Hij laat een foto zien van een hal gevuld met plastic afval, en vraagt hoe lang de wereld erover doet om deze hoeveelheid in de oceanen te krijgen. ‘Een uur,’ probeer ik. ‘Vijftien seconden,’ is het antwoord.

De plastic soep werd in 1997 ontdekt door Captain Charles Moore, een zeilracer die een ongebruikelijke route door de Stille Oceaan naar huis nam. Hij schrok van de hoeveelheid plastic die hij aantrof en voert sinds die tijd actie tegen de plastic soep. ‘Weet je dat vrijwel al het plastic dat in de oceanen terecht komt, afkomstig is van onze straten?’ vraagt Peter. ‘Steden zijn vrijwel altijd gebouwd aan rivieren, omdat ze daardoor zo goed bereikbaar waren. Diezelfde rivieren voeren nu ons zwerfvuil af naar de oceaan.’ En Peter legt uit waarom dit plastic verontreinigingen uit de oceaan aantrekt, die weer in onze voedselketen terecht komen.

Peter Smith
Peter Smith

Peter Smith gaat bloggen voor onze website. Wij zullen geregeld artikelen plaatsen over zwerfvuil en plastic soep.

Stichting Klean
Tel 06 55960778
Zamenhofstraat 150-7
1022 AG Amsterdam

(Visited 2 times, 1 visits today)

Plaats een reactie