De 100-jarige oorlog tussen chemie en bacterie, in 100 afleveringen

Direct na afloop van de Eerste Wereldoorlog kwam het onderzoek tegen infecties serieus op gang. De druk om te scoren was hoog, heel hoog. Bacteriële infecties waren verantwoordelijk geweest voor de meeste doden in de modderige loopgraven. In de decennia daarvóór hadden onderzoekers veel van die bacteriën geïsoleerd en gekarakteriseerd. Chemie en chemische industrie ontwikkelden daartegen een aantal synthetische aanvalsmiddelen. Ze hadden ook een theorie waarmee ze op ‘rationele wijze’ deze moleculen tot echte medicijnen konden maken. Het gevecht kon beginnen.

Biobased Press start een nieuw project: 100 jaar antibiotica.

chemie Eerste Wereldoorlog
Na de Eerste Wereldoorlog waren veel onderzoekers zeer gemotiveerd om middelen te vinden tegen leed op de schaal die zij hadden gezien in de loopgraven. Foto: Italiaanse soldaten. Wikimedia Commons.

In 100 afleveringen zullen we deze strijd beschrijven, die nu al zo’n 100 jaar gaande is. De hoge verwachtingen, de grote teleurstellingen en de grote successen, zoals met de sulfa’s en de penicillines. We belichten de rol van het toeval, en die van de menselijke ijdelheid. Persoonlijke offers van meerdere onderzoekers zorgen voor aangrijpende verhalen. Hetzelfde geldt voor de soms wonderbaarlijke genezingen. We bespreken uitvoerig de invloed van de succesvolle antibiotica op de Tweede Wereldoorlog; en ook de enorme invloed op de volksgezondheid in de jaren daarna. Na zo’n top is terugval te verwachten. In de tweede helft van de vorige eeuw zien we overmatig gebruik van deze middelen en in het voetspoor daarvan: de ontwikkeling van resistentie. In deze eeuw is de grote vraag: waar blijven de nieuwe antibiotica en wie gaat ze maken?

Chemie, de successen en teleurstellingen

We zullen uitstapjes maken naar verhalen uit het voorspel van de antibiotica, naar de praktijk van de huisarts, het ziekenhuis, de dierenarts, boeren en burgers. We beschrijven in begrijpelijke termen de soms boeiende chemie van het onderzoek en de fabrieksprocessen. We bespreken uitgebreid de marketing, en ook de verspreiding van antibiotica van de westerse wereld en Japan naar Latijns Amerika, India, China en vele andere landen – met voorbeelden.

Met twee of drie afleveringen per maand hopen we dit project in een paar jaar af te ronden. We nodigen onze lezers van harte uit om mee te doen. U kunt ons wijzen op onvolkomenheden, minder bekende gebeurtenissen of literatuur. Of misschien wel op uw eigen ervaringen met deze voortdurende worsteling.

(Visited 28 times, 1 visits today)

3 gedachten over “De 100-jarige oorlog tussen chemie en bacterie, in 100 afleveringen”

Plaats een reactie