Een oplossing voor het Sargassum probleem

Sinds 2011 kampt het Caraïbische gebied met zeewier. Grote hoeveelheden Sargassum belanden op de stranden. Daar rot het, maakt het kustwater zuurstofloos en stoot zwavelwaterstof en methaan uit. Het maakt het leven onmogelijk voor koraalriffen en vissen. Het is niet alleen buitengewoon vervelend, het zeewier jaagt ook toeristen weg, die zorgen voor het levensonderhoud van veel mensen. Maar misschien komen er oplossingen aan: verwerken van het zeewier tot nuttige producten.

sargassum op een strand
Sargassum op een strand. Foto: Filo gèn’, Wikimedia Commons.

Sargassum, een groeiend probleem

Sargassum, een drijvend zeewier, heeft zijn route verlegd. Het verzamelde zich altijd in het Noordelijke deel van de Atlantische Oceaan, in de zogenoemde Sargasso zee. Dit is een zeer biodivers gebied, de kraamkamer van onder andere de paling. Maar nu eindigt veel Sargassum in het Caraïbische gebied, vooral in de Golf van Mexico. Misschien wel 20 megaton. We weten nog niet wat deze nieuwe route heeft veroorzaakt. Maar waarschijnlijk speelt uitspoeling vanuit het Amazonegebied een sleutelrol. Hier maakt het regenwoud plaats voor boerderijen, en hun meststoffen spoelen uit naar de oceaan. Samen met een stijgende zeetemperatuur kan dit leiden tot een Sargassumbloei in de oceaan – waarvan nu een deel eindigt in het Caraïbische gebied. Het is duidelijk dat het verwijderen van de oorzaken ver boven onze macht ligt – en daarom moeten we de oplossingen zoeken op de kusten van de Caraïbische eilanden en Centraal Amerika. En de oplossingen moeten groot zijn.

Biomarket Insights besteedde onlangs een artikel aan de activiteiten van C-Combinator en de technologieën die zij ontwikkelen om dit probleem aan te pakken. C-Combinator, zegt oprichter en directeur Geoff Chapin tegen Biomarket Insights, is een algemeen nut beogend bedrijf, vorig jaar opgericht vanuit de Climate Foundation. Het heeft als missie om ‘oplossingen te ontwikkelen voor het klimaat en de oceanen, waarde te scheppen voor eilandgemeenschappen en een commercieel gezond bedrijf te vormen.’ De technologie achter wat zij doen is nu zo’n 8 jaar in ontwikkeling. Zij willen het Sargassum verzamelen en verwerken tot waardevolle producten. Ze ontwikkelen ook een nieuwe technologie met de naam Marine Permaculture, waarmee ze verschillende typen zeewier kunnen telen en oogsten waar dat normaal niet voorkomt. Alles met het doel om met private investeringen positieve publieke doelen te bereiken.

Sargassum
Sargassum.Foto: Wikimedia Commons.

Verzamelen en verwerken

Hun probleem is enorm. Maar dit heeft ook een positieve kant. Opschalen is een groot probleem voor veel bedrijven die werken met groene grondstoffen – maar doordat de Sargassumbloei enorme hoeveelheden grondstof geeft, is opschalen hier veel minder een probleem. Het bedrijf kan daardoor snel producten leveren in hoeveelheden waarom de markt vraagt. Ze hebben onlangs een overeenkomst gesloten met een van de grootste bedrijven van Mexico die Sargassum oogsten van de stranden, waardoor ze toegang hebben tot honderdduizenden tonnen. Ze willen deze verwerken tot een aantal producten. Biostimulantia die bodems herstellen, de groei versnellen en de oogst vergroten. Biologisch afbreekbare bioplastics. Nanocellulose, te gebruiken als vochtbarrière in verpakkingen. Hydrogels voor gebruik in cosmetica, huidverzorging en landbouw (om vocht in zaden vast te houden en het gebruik van kunstmest te verminderen). Aerogels voor in lichtgewicht verpakkingen, isolerend materiaal in kleding en andere hoogwaardige toepassingen. Allemaal producten met flinke marges en grote markten. Ze hebben ook overeenkomsten gesloten voor het maken van deze stoffen.

C-Combinator is vastbesloten zowel het private als het algemene belang te dienen. Lokale gemeenschappen bijstaan in hun strijd tegen deze nieuwe vijand; en een commercieel bedrijf opbouwen. Bovendien ook nog wat koolstof vastleggen. Ze krijgen financiering van sommige eilanden, vooral van Puerto Rico. Met de schaal van hun productie zouden ze een merkbare bijdrage moeten kunnen leveren aan de oplossing van het zeewierprobleem. Oogsten van de Sargassum begint in 2021.

Interessant? Lees dan ook:
Bioraffinage van zeewier: veel werk, hoge verwachtingen
Algen: onderzoekers zoeken alternatieven voor energie
Duurzame viskwekerijen

(Visited 459 times, 1 visits today)

1 gedachte over “Een oplossing voor het Sargassum probleem”

  1. In indonesie wordt veel wier gehamsred, gedroogd en verzonden naar Frankrijk, L’Oreal voor cosmetica. Voor veel eilandbewoners een lucratieve handel. Wij wonen nu in st maarten, de tonnen saragassum liggen hier voor het oprapen.

    Beantwoorden

Plaats een reactie