Duurzaamheid is doorslaggevend voor succes, zegt Lux Research

Lager grondstofgebruik, en lagere uitstoot en afvalproductie vormen de kern van strategisch succes voor bedrijven. Duurzaamheid is doorslaggevend, zegt Lux Research, een technologie-ontwikkelaar en adviseur uit Boston.

duurzaamheid is doorslaggevendDuurzaamheid is doorslaggevend

Bedrijven keken lang nogal neer op duurzaamheid. Ze beschouwden deze als een hype die weer over zou gaan. Een marketinginstrument. Maar de tijden zijn veranderd. Stakeholders, van aandeelhouders tot personeel tot klanten, vragen steeds meer om een duurzame bedrijfsvoering – niet alleen als ‘greenwashing’, maar in alle opzichten, van strategie tot uitvoering. Duurzaamheid is doorslaggevend, zegt Lux Research in hun laatste rapport Making Sense of Sustainability.

Waarom duurzaamheid ertoe doet

Duurzaamheid is allereerst doorslaggevend, zegt Lux Research, omdat deze goed is voor het bedrijf als zodanig. Bedrijven met een hoge ESG score (Environment, Social, Governance) hebben betere resultaten dan gemiddeld; en bedrijven met een lage score doen het veel slechter. Aandeelhouders beginnen dit in te zien, ze vragen aan de bedrijfsleiding om hun duurzaamheidsscore op orde te brengen. Ten tweede vinden consumenten duurzaamheid steeds belangrijker. Bedrijven kunnen failliet gaan als ze hier geen aandacht aan schenken (herinner je je nog General Motors, die niet de kleine energiezuinige auto’s wilde maken waarom de klanten vroegen, en die al in 2009 failliet ging?). Ten derde willen ook veel werknemers – waarschijnlijk juist de meest creatieve en productieve mensen – dat hun bedrijf duurzaam is. ‘Het aantrekken en vasthouden van toptalent vereist dat je het milieu en sociale waarden hoog houdt,’ zegt Lux Research.

Hoe doe je het

Dan moeten bedrijven duurzaamheid vertalen in haalbare doelen, zegt Gihan Hewage, hoofdschrijver van het rapport. Bijvoorbeeld door minder water, energie of grondstoffen te gebruiken. Ze kunnen overschakelen naar duurzame energie of groene grondstoffen en daardoor minder broeikasgassen uitstoten. Ze kunnen omschakelen naar duurzame verpakkingen die kunnen worden hergebruikt of waar geen weggooiplastic in zit. Of naar hergebruik van materialen om de footprint kleiner te maken. Soms is een totale herziening van het productieproces al met al de beste strategie.

duurzaamheidsdoelen
Duurzaamheidsdoelen zoals gesteld door de Verenigde Naties in 2015 (klik om te vergroten).

Hoe dit door te laten werken in de strategie

‘Alle bedrijven kunnen het milieueffect van hun fabrieken, kantoren en logistieke operaties beperken, vaak met positief financieel resultaat,’ schrijft Lux Research. Ze kunnen investeren in de ontwikkeling van een circulaire economie door te kijken naar de afvalfase van hun product. Ze kunnen plastics en andere afvalproducten recyclen, voedselafval gebruiken als nieuwe grondstof en oplossingen bieden voor batterijen. Bedrijven kunnen ook hun bedrijfsmatige en particuliere klanten helpen hun milieueffect te verkleinen. Het nut voor het bedrijf is het vergroten van marktaandeel – of zelfs pioniersvoordeel verwerven – naarmate consumenten duurzaamheid belangrijker gaan vinden. En tenslotte kunnen bedrijven ook investeren in nieuwe kansen die ontstaan door de trend naar duurzaamheid. Zoals in plantaardige eiwitproducten die in de plaats komen van vlees. ‘Lux Research beveelt aan dat alle organisaties gebruik maken van nieuwe kansen door de trend naar duurzaamheid.’

Interessant? Lees dan ook:
Verbeter de duurzaamheid zonder het merk te schaden
Opwarming van de aarde: zakenmensen en centrale bankiers schieten te hulp
Wetenschappelijke doelstellingen voor duurzaamheid in bedrijven

(Visited 8 times, 1 visits today)

Plaats een reactie