Veel keuze in biobased materialen bij Material Xperience

De 13e Material Xperience, ‘de grootste multisectorale tentoonstelling van materialen ter wereld’ vindt plaats op 13-15 maart in Ahoy, Rotterdam. Deze is gewijd aan materiaalinnovatie en zal materialen tentoonstellen in zes categorieën: architectuur, interieur, mode & werkkleding, product, mobiliteit en grafisch & verpakking. In elke categorie zijn veel biobased materialen.

biobased materialen
Herso gerecycled houtlaminaat

Nieuwe biobased materialen

‘Materiaalinnovatie is essentieel voor vrijwel elke sector, innovaties spelen zich meer en meer multisectoraal af,’ zegt de organisatie in haar persbericht. ‘Kun je een smartphone opladen door het dragen van een jurk? Worden gebouwen van de toekomst geprint? Is het mogelijk van je eigen afval verpakkingen te maken? Rijden auto’s in de toekomst op 3D geprinte banden?’ Material Xperience wil een presentatie geven van al deze multisectorale materiaalontwikkelingen.

Fileo is een biobased laminaat, biologisch afbreekbaar en geproduceerd zonder formaldehyde. Het materiaal kan er op verschillende manieren uitzien, al naar gelang de planten waarvan het is gemaakt. Het is ook vervormbaar. Het materiaal kan doorzichtig zijn, of decoratief geprint. De panelen kunnen op grote schaal industrieel worden gemaakt, of ook semi-handmatig, voor unieke exemplaren. Het oppervlak is bestendig tegen krassen en tegen droge en natte warmte. Een andere versie, met gerecycled plastic, is geschikt voor toepassing in keuken en badkamer. Het kan worden gemaakt in diktes van 0,5 tot 12 mm. Fileo kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor afwerking binnenshuis, als tentoonstellingsmateriaal en in de binnenhuisarchitectuur.

biobased materialen
Lignoloc houten spijkers

Nieuwe toepassingen voor het vertrouwde hout

Material Xperience toont producten van Herso, gerecycled houtlaminaat dat geheel bestaat uit afvalhout en gerecycled hout. Al het afvalhout heeft een FSC kwaliteitslabel. De lijm is ontwikkeld door Herso en is biologisch afbreekbaar. De vloer kan worden gebruikt in BREEAM-projecten. Herso gebruikt hout uit oude vloeren en meubels, timmer-afvalhout, en hun eigen hout. Ze zoeken goede stukken hout uit, zelfs kleine, en verwerken die in hun ontwerpen. Ook spijkers worden hergebruikt; zaagsel wordt gebruikt voor het maken van bioalcohol, kattenbakvulling en compost. Herso geeft alleen een nieuwe bestemming aan oud hout. Daarom is geen vloer ooit hetzelfde, elk vertelt zijn eigen verhaal. U kunt ook uw eigen houtafval laten hergebruiken in een nieuwe vloer.

Hout is ook de grondstof van LignoLock houten spijkers, ontwikkeld door Beck Fasteners. Deze worden gemaakt van beukenhout, verdicht en gehard met een hars. De houten spijkers zijn nauwelijks zichtbaar, anders dan die van metaal, en ze vervormen het hout niet. In de recycling gaan ze gewoon mee met het hout en ze hoeven niet apart te worden gehouden. Beck beveelt aan, hun speciaal LignoLoc pneumatisch pistool te gebruiken. Ze leggen uit dat bij gebruik van het pistool veel wrijvingswarmte vrijkomt. Deze last de spijker vast aan het omringende hout en vormt daardoor een ondeelbaar geheel, iets dat bij gebruik van een hamer niet zal gebeuren.

Lightweight solutions profielen
Lightweight solutions profielen

Oude vezelmaterialen komen terug

Hennep komt terug, zoals blijkt uit diverse biobased materialen uit dit gewas getoond op de Material Xperience. Hennepplanten groeien snel en vormen een uitstekende lokale grondstof voor veel toepassingen. Jory Swart, een student aan de Academie Minerva in Nederland, ontwikkelde henneppanelen in zijn zoektocht naar alternatieven voor hout en plastic. De panelen zijn licht van gewicht, en alleen gemaakt uit natuurlijke materialen. Ze kunnen worden gemaakt in elke vorm en maat. Dun Agro BV stelt hennepbeton tentoon, een mengsel van hennepvezels, natuurlijke lijmstof en water. Het bouwen met hennep heeft veel voordelen: hennep is een uitstekende isolator voor warmte en geluid. Hennepbeton is vochtdoorlatend, en ook brandwerend dank zij de lijmstof. En het Duitse bedrijf Lightweight Solutions gebruikt hennep en vergelijkbare vezels als vlas en kenaf (een soort jute) voor het maken van profielen. Deze biobased materialen kunnen worden gebruikt voor vele doeleinden, zoals bekleding en decoratieve elementen voor vele vormen van zittingen en rugsteunen bij het maken van meubels, of als steun voor onderdelen in auto-interieurs. Hun technische eigenschappen kunnen naar behoefte worden aangepast.

biobased materialen
Pulpworks Karta-Pack bagasse profielen

Een ander materiaal op Material Xperience is Karta-Pack, ontwikkeld door PulpWorks. Karta-Pack is een biologisch afbreekbaar verpakkingsmateriaal, verkrijgbaar in vele soorten, alle gemaakt uit afval van de landbouw en van papierfabrieken. Eén soort is gemaakt uit bamboe. Deze biobased materialen kunnen tot elke gewenste vorm worden geperst. Deze vormen zijn eenvoudig en snel te maken, zonder aanpassing achteraf. Een andere soort is gemaakt uit bagasse, biologisch afbreekbaar vezelmateriaal dat overblijft na verwerking van de suikerrietstengel. En er is ook een soort gemaakt van een mengsel van katoen en bagasse.

En veel meer op Material Xperience

Er is nog veel meer, te zien en te horen. Er zijn zes paviljoens in de tentoonstellingsruimte, elk met speciale materialen en installaties. De organisatie besteedt vooral aandacht aan de laatste 200 materialen in de collectie. Zoals textiel gemaakt uit ananasvezel, muurpanelen gemaakt uit hennepcomposiet, organische fotovoltaïsche materialen en 197 andere. En er is een uitgebreid lezingenprogramma. Voor meer informatie (en een gratis toegangskaart): bezoek hun site.

Interessant? Lees dan ook:
Cellulose nanofibrillen maken biobased 3D printen mogelijk
Bio-Lutions wint de Innovatieprijs voor het Groene Materiaal van het jaar 2017
Vezels van de toekomst: cellulosevezels uit hout

(Visited 38 times, 1 visits today)

1 gedachte over “Veel keuze in biobased materialen bij Material Xperience”

Plaats een reactie