MENU ZOEKEN

4 Responses

 1. Rob Vasbinder 1 februari 2015 at 11:09 | | Reply

  daarom dus sinds 2012 mijn pleidooi voor het opzetten van een SDC (Subsidie Duurzame Chemicalien) naast die van de SDE. Echter ik zou geen instituut in NL weten die hier de kaders voor kan opzetten. Tijd voor een CCN naast ECN..

 2. george van bommel 1 februari 2015 at 18:45 | | Reply

  Ik denk dat jullie eens een eenvoudig sommetje moeten maken mbt tot de yield van zulke innovatieve BioChemicals (kg opbrengst per kg grondstof) uit biomassa (versus uit fossil)… dan doen de bio-energie applicaties het nog niet zo slecht, zeker als de biomassa grondstoffen bestaan uit agro rest-stoffen (kaf, hullen, doppen, gft etc). Mee eens, dat houtsnippers of ge-importeerde houtpellets niet ideaal is, want er zijn tal van betere applicaties te verzinnen, dan te verbranden voor warmte.

 3. roland 15 februari 2015 at 15:31 | | Reply

  @: “Daarom een beleidsadvies: verander de komende jaren maar even niets aan het biobrandstoffenbeleid – totdat de discussie over bio-energie in rustiger vaarwater is gekomen.”
  – Na het voorafgaande een voltrekt onbegrijpelijk advies en pikant is dat de kracht van argumenten telt maar de rust van het debat.
  Dit advies betekent dat de overheid door moet gaan met forse subsidie voor biobrandstof en bijstook. Die subsidie kan veel beter aangewend worden. Tegenstanders van het KNAW advies vinden ook dat we gewoon moeten doorgaa. De wetenschap lost de problemen wel op, hoewel ze toegeven dat dat tot nu toe niet lukte!

 4. Adrie Veeken 17 februari 2015 at 14:06 | | Reply

  Wij hebben bij Attero de yield van de conversie en de daaruit volgende productopbrengst in euro berekend voor verschillende organische afvalstromen zoals GFT, bermgras, voedselafval, e.d. De inkomsten uit biobased producten zoals PHA, PLA, suikers, vetzuren, etc. overstijgt de inkomsten uit energie (biogas) met een factor 5 tot 10! En als nu de milieudruk (CO2 emissies) ook nog eens veel lager zijn dan praten we echt over win-win. En zeker als de SDE subsidies wegvallen heb je een mooi verdienmodel staan. Nu nog het realiseren van deze ambities!

Leave a Reply