BioProductProcessor komt naar de boer toe

Bioraffinage komt naar de boer toe. Met kleinschalige installaties die passen in een container; waarmee boeren meer waarde kunnen halen uit hun gewassen. De BioProductProcessor wordt gevoed met oliehoudende gewassen en een lading goed verpakte enzymen. Er komt pure plantaardige olie (PPO) uit; en een perskoek die geschikt is als veevoer en die in de toekomst verder zal worden opgewerkt tot waardevolle groene chemicaliën. PPO is geschikt voor menselijke consumptie en de boer kan er zijn trekker op laten rijden; de stof kan ook worden opgewerkt tot volwaardige dieselolie (Advanced Pure Plant Oil, APPO).

Peter van der Klok en zijn BioProductProcessor.
Peter van der Klok en zijn BioProductProcessor.

De BioProductProcessor in de dierentuin

De eerste BioProductProcessor (BPP) van de noordelijke ondernemer en innovator Peter van der Klok en zijn bedrijf TCEGoFour komt in de nieuwe dierentuin in Emmen, Drenthe. De voeding van de installatie gaat komen uit een waterwingebied van 17 hectare rond de dierentuin, door aanplant van diverse oliehoudende gewassen in wisselteelt. De installatie levert biodiesel voor een truck van de dierentuin, frituur- en eetbare olie en ook perskoeken voor de olifanten en giraffen. Die giraffen krijgen trouwens straks de eerste beweegbare composietbrug die open gaat als zij er door willen. Een ander sterk staaltje van lokale Drentse innovatie. Zowel de BioProductProcessor als de composietbrug zijn ter plekke door plaatselijke bedrijven geconstrueerd. Samen met de provincie Drenthe, waarmee hij een Green Deal heeft afgesloten, wil Peter van der Klok overal BPP’s gaan neerzetten. De provincie helpt bijvoorbeeld bij de organisatie van de afzet van biodiesel. Bij Assen komt een groot mobiliteitscentrum, TT Plaza, dat het rijden op 100% biodiesel in de provincie zal gaan promoten. ‘Heel Drenthe rijdt straks op biodiesel.’

Logo BPPOoit is Peter van der Klok begonnen met het verwaarden van de 80% visafval die na de vangst wordt weggegooid. Door samenwerking met wetenschappelijke onderzoekers heeft hij zijn proces verfijnd tot wat nu de BioProductProcessor is geworden. De eerste werkende installatie werd onlangs getoond op de Landbouwtentoonstelling in Assen. De BPP lijkt een mooie impuls voor de economie van het platteland. De getoonde installatie is geoptimaliseerd voor koolzaad, maar hij kan ook andere oliehoudende zaden verwerken als vlas, hennep en zonnebloempitten, en zelfs afgewerkte frituurolie. Halmen en stro blijven achter op de akker. Naast PPO en perskoeken levert het proces ook nog kalium en fosfaat; het veroorzaakt geen afval en is daarmee een prachtige oplossing voor kleinschalige bioraffinage op de boerderij. Peter van der Klok, innovator van de BPP zegt er over: ‘Dit is hèt proces om de inkomsten van de boeren op te krikken doordat ze zelf meer waarde uit hun producten kunnen halen.’ En diverse ondertekenaars van een intentieverklaring, waaronder boeren met zeer verschillende bedrijven, zeiden het hem na.

BioProductProcessor
BioProductProcessor

‘Een historische dag’

De gepresenteerde cijfers zijn indrukwekkend; zoals de Energy Returned on Energy Invested (EROEI) van de BPP, die volgens de innovator 20 is, terwijl deze bij andere biodieselinstallaties rond de 2 zou liggen. De terugverdientijd van de installatie wordt door hem gezet op 2,5 tot 5 jaar. Ook voor de financiering heeft Peter van der Klok een concept ontwikkeld: de kleinste uitvoering in een gemakkelijk te plaatsen container (boerderijformaat) kan 100.000 liter zuivere biodiesel per jaar produceren voor een prijs van € 0,85 per liter. Dit type kost minder dan een kwart miljoen Euro. De kopers lenen hem 10% van deze som, de rest wordt elders gefinancierd. De boeren hoeven voor de productie in de BioProductProcessor geen vinger uit te steken, de procesvoering wordt gemonitord en geleid vanuit Stadskanaal waar het bedrijf TCEGoFour is gevestigd. Er komt ook een grotere installatie voor bedrijven, die 4 miljoen liter biodiesel per jaar kan maken. Diverse aanwezigen spraken over een ‘historische dag’. En dat zou best kunnen, Peter van der Klok denkt zelf al aan productievolumes van meer dan duizend stuks per jaar, vooral als het concept doorbreekt in Duitsland en Frankrijk. Komt de innovatie voor kleinschalige, betaalbare en lokale bioraffinage uit Drenthe?

(Visited 1 times, 1 visits today)

Plaats een reactie