Versalis bouwt petrochemische raffinaderij om tot bioraffinaderij

Het Italiaanse petrochemische bedrijf Versalis is bezig met de verbouwing van twee van haar Europese locaties. Dit is een uitwerking van haar ontwikkelingsstrategie, die zich met name richt op biobased materialen.

Matrica biorafffinaderij in Porto Torres, Sardinië
Matrica biorafffinaderij in Porto Torres, Sardinië

Kort geleden is Versalis, de chemische afdeling van de Italiaanse chemiegigant Eni, een strategisch partnerschap aangaan met Elevance Renewable Sciences, een Amerikaanse producent van speciale producten uit natuurlijke oliën. De twee bedrijven willen op industriële schaal een nieuwe metathese-technologie ontwikkelen om chemische stoffen te maken uit plantaardige olie. Op de Porto Marghera fabriek van Versalis willen ze bovendien de haalbaarheid testen van de productie van bio-ethyleen uit plantaardige olie met metathese, gebruik makende van de reeds bestaande infrastructuur.

Eni begon haar biobased campagne in 2011 toen ze de joint venture Matrica aankondigde, opgezet samen met landgenoot Novamont. Novamont is marktleider in biologisch afbreekbare plastics. Samen investeerden ze € 500 miljoen voor de ombouw van de petrochemische fabriek in Porto Torres op Sardinië tot bioraffinaderij (de opening was afgelopen maand, noot van de vertalers). Nu wil Eni de Porto Marghera raffinaderij gebruiken voor de productie van bio-butadieen samen met Genomatica. In dit project, waarin ook wordt samengewerkt met Elevance, werd € 200 miljoen geïnvesteerd. Eenzelfde bedrag wordt geïnvesteerd in de modernisering van de ethyleenkraker. De productie zal daardoor een half jaar stil liggen. Door de hoge energiekosten is de Europese petrochemische industrie niet meer concurrerend. Vandaar de ambitie van Versalis om haar bestaande Europese installaties om te bouwen tot bioraffinaderij, en zich meer te richten op speciale producten en groene chemicaliën; de Italiaanse chemici verwachten dat de vraag daarnaar zal groeien.

Bioraffinaderij voor groen ethyleen?

In hun innovatieve project voor de productie van bio-ethyleen richten Versalis en Elevance zich vooral op de ontwikkeling van nieuwe katalysatoren, op basis van de resultaten van Elevance tot nu toe. Er draait al een bioraffinaderij die met technologie van Elevance palmolie verwerkt in Gresik, Indonesië. Een tweede bioraffinaderij komt in 2016 in bedrijf in Natchez, Mississippi. Daar zal men C9 en C10+ alkenen gaan produceren uit koolzaad en soja. Bio-ethyleen is echter een nieuwe ontwikkeling. Op het moment produceert alleen het Braziliaanse Braskem het, uit suikerriet. ‘De biobased sector vormt de kern van de nieuwe industriële en commerciële benadering van Versalis. De overeenkomst met Elevance versterkt ons vermogen tot groene innovatie. Hij geeft ook een boost aan verbetering van duurzaamheid en concurrentiekracht van één van onze petrochemische locaties op de langere termijn, en creëert synergie tussen groene grondstoffen en de petrochemische industrie,’ aldus Daniele Ferrari, CEO van Versalis.

Oorspronkelijk verschenen in Formule Verte.
Vertaling: Maarten van Schie.

(Visited 29 times, 1 visits today)

1 gedachte over “Versalis bouwt petrochemische raffinaderij om tot bioraffinaderij”

  1. it stinks terribly south of the refinary. Windows closed. throat hurts.
    Do not book a holiday house near Pula!!!! We did, it stinks when the wind comes from around the north.

    Beantwoorden

Plaats een reactie