Duurzame verwerking van ziekenhuisafval van Pharmafilter nu commercieel

Pharmafilter is een Nederlands bedrijf dat een nieuw en duurzaam systeem voor ziekenhuisafval heeft ontwikkeld. Het maakt hulpmiddelen als bedpannen en urinalen van een groene en biologisch afbreekbare plastic, waardoor deze na eenmalig gebruik kunnen worden vermalen en behandeld in de centrale zuiveringsinstallatie van het ziekenhuis. Het systeem is nu commercieel, het tweede commerciële contract is recent getekend.

Olla, de bedpan van Pharmafilter
Olla, de bedpan van Pharmafilter. Door zxijn samenstelling voelt deze niet warm of koud aan op de huid

Hygiëne, veiligheid en efficiency
Pharmafilter afficheert zijn innovatie als ‘een strategische investering, die zichzelf terug verdient’. Installatie van het systeem speelt in op stijgende heffingen op milieubelasting en de noodzaak van duurzaamheid; maar het bedrijf noemt ook verbeterde gastvrijheid als een belangrijk pluspunt. Installatie van Pharmafilter bespaart op de kosten van afval, drinkwater, bedpanspoelers, en waterschapsheffing. Verder verbetert het systeem hygiëne en veiligheid, evenals efficiency in de logistiek en zorg.

Een belangrijk deel van de ziekenhuisorganisatie is de logistiek, waaronder de behandeling van potentieel besmet materiaal. Bij een traditioneel systeem haalt het personeel de gebruikte bedpannen op, loopt ermee naar de spoeler, en spoelt ze. Door fouten bij deze procedure is normaal dertig tot veertig procent van de hergebruikte apparaten vervuild, aldus Eduardo van der Berg van Pharmafilter. Pharmafilter werkt echter met een eenmalig gebruikssysteem. De bedpannen en urinalen van het bedrijf zijn gemaakt van biologisch afbreekbaar plastic; daardoor kunnen deze na vermaling direct via de bestaande riolering naar de zuiveringsinstallatie van het ziekenhuis worden gevoerd. Samen met overgebleven voedsel en specifiek ziekenhuisafval.

Tonto, de vermaler van Pharmafilter
Tonto, de vermaler van Pharmafilter

Vermalen en zuiveren
Een belangrijk onderdeel van het systeem wordt gevormd door de vermalers op afdelingen binnen het ziekenhuis. Het gebruik van de vermalers vergroot de veiligheid en hygiëne van patiënten en medewerkers. Het afval wordt niet meer opgeslagen, in containers verzameld en door de gangen en liften afgevoerd. Dit bespaart tijd van de logistiek medewerker en de schoonmaak; het vermindert de drukte in gangen en liften; en het verlaagt de kans op het verspreiden van vervuiling en besmetting.

De zuiveringsinstallatie zuivert het afvalwater volledig en ontdoet het van medicijnresten en andere milieuverstorende stoffen. Het organische afval, inclusief de vermalen plastic onderdelen, produceert biogas waarmee het ziekenhuis elektriciteit en warmte produceert. Het niet-vergistbare afval wordt ontwaterd en ontsmet, en daarna afgevoerd naar een afvalenergiecentrale. Het uitstromende water is weer te gebruiken als proceswater, bijvoorbeeld voor het doorspelen van toiletten.

De bioplastic en zijn verwerking
Het gebruikte plastic heeft Pharmafilter zelf ontwikkeld. Het bestaat uit aardappelzetmeel, PHB, en toeslagstoffen waarvan de samenstelling geheim wordt gehouden. De plastic is speciaal ontwikkeld om te kunnen worden afgebroken in anaerobe vergisters, terwijl veel biologisch afbreekbare plastics eerder zijn ontworpen voor aerobe afbraak. Het afbraakproduct bestaat vrijwel alleen uit biogas: een mengsel van methaan en kooldioxide, met een beetje water. De vergisters zijn op hun werking getest; ze zijn betrouwbaar onder de juiste omstandigheden. Aan de stabiele werking draagt bij dat de toevoer van bioplastics maar een klein deel omvat van de totale toevoer.

Voor het Sint Franciscus Gasthuis in Rotterdam, waarmee Pharmafilter het nieuwe contract heeft gesloten, is het systeem een belangrijk onderdeel van een duurzaamheidsprogramma. Het ziekenhuis heeft plannen voor vermindering van energie- en watergebruik, afvalproductie en transportbewegingen. ‘Met dit Pharmafilter-systeem brengen wij zorg en duurzaamheid bij elkaar, omdat het de hygiëne in de patiëntenzorg verbetert,’ aldus Wim van Schie, manager Facilitair Bedrijf van het Sint Franciscus Gasthuis.

(Visited 16 times, 1 visits today)

1 gedachte over “Duurzame verwerking van ziekenhuisafval van Pharmafilter nu commercieel”

Plaats een reactie