MENU ZOEKEN

One Response

 1. Fred van Hessen 30 november 2012 at 18:00 | | Reply

  Ik las met plezier uw reportage over BioAmber. Het is een aardige toevoeging op mijn eigen blog waarmee ik in juni begon. (zie http://www.nptnieuwsbrief.nl/nieuwsbrief/2012/augustus/pdfs/Nieuwsbrief_Augustus_2.pdf). Hoewel dit een belangrijke ontwikkeling is, moeten we ons niet inbeelden dat we hiermee een belangrijke deuk hebben geslagen in de fossil-based economy.

  Een achterkant-van-de-enveloppe orde-van-grootte sommetje laat het volgende zien:
  De markt voor BDO (barnsteenzuur kan hiervoor een grondstof zijn) in de VS was in 2011 400 kiloton per jaar (kTpy)
  Laten we nu de markt voor barnsteenzuur inclusief andere toepassingen inschatten op 1100 kTpy, dat is 3 kT per dag. Neem een soortelijk gewicht = 0.75, dan komen we op 4000 m3/dag.
  Zuig voor een productie uit olie een conversie van 0,75 uit de duim, dan hebben we 6000 m3/d crude nodig. Neem 60 liter per barrel, dan komen we uit op 100 000 bbl/d om de wereldvraag voor barnsteenzuur te dekken. Dat is de orde van grootte van één heel klein raffinaderijtje.
  Ik kan er best een factor 2 of meer naast zitten, maar niet een factor tien, denk ik.
  Ik wil de productie van biobarnsteenzuur niet bagatellisderen, het is een begin, maar probeer de zaak wel in perspectief te blijven zien. We zullen nog vele “barnstenen” moeten ontwikkelen, voordat we echt op weg raken naar een op bio gebaseerde economie.

  Vriendelijke groet,
  Fred van Hessen

Leave a Reply