Ecoboard: gebruik van landbouwafval

Plaatmateriaal gemaakt van landbouwafval, kan dat? Vaak zijn mdf en spaanplaat gemaakt uit hout. Maar Ecoboard heeft een andere benadering: zij gebruiken landbouwafval.

ecoboard boekenkast
Ecoboard boekenkast. Foto: Ecoboard.

Plaatmateriaal is fantastisch. Het is sterk genoeg voor vele toepassingen. Het bestaat uit geperste houtsnippers, verpakt in een laag fineer. Veel meubels worden tegenwoordig van dit materiaal gemaakt. Kasten en tafels bijvoorbeeld. Hierdoor kunnen producenten hun producten goedkoop houden, zonder teveel kwaliteitsverlies. Ze zijn gemaakt van afvalhout of onbruikbare stukken hout; waarmee dit toch nog een nuttige bestemming krijgt.

Gebruik van afval

Maar vaak bestaan zulke platen alleen uit gerecycled hout. Aangevuld met nieuw hout, dat soms meer dan de helft van het materiaal is. Waardoor afvalhout alsnog in de shredder terecht komt. Maar niet bij Ecoboard. Oprichter Waldo Chotkoe vertelt aan Change.inc dat zij plantaardige afvalstromen gebruiken: van rijst, tarwe, paprika, tomaten. Vaak worden deze resten verbrand op het land; Ecoboard betaalt ervoor. Het voordeel is dat afval het hele jaar door wordt geproduceerd. En dat het bedrijf het afval kan kopen waar het ontstaat.

Als gevold daarvan kan het materiaal concurreren met bestaand plaatmateriaal. En het voordeel van deze grondstof is dat deze veel sneller groeit dan hout. Al binnen een half jaar tot een jaar is het beschikbaar – terwijl het wel twintig jaar duurt voordat we planken kunnen zagen uit een boom, waarbij houtafval ontstaat. Bovendien is de keten van landbouwvezels naar verhouding goed georganiseerd en transparant. Bij houtvezels is er altijd een mate van onzekerheid, het product bestaat uit fijngemalen gebruikt hout.

receptiebureau
Receptiebureau. Foto: Ecoboard.

Kwaliteit

Als het plaatproduct uit hout kwalitatief beter zou zijn, zou dit nog geen groot probleem zijn. Maar volgens Chotkoe is plaatmateriaal uit landbouwafval zelfs beter. Bijvoorbeeld watervast. Een ecoboard zwelt nauwelijks op wanneer het nat wordt. Er staat daardoor een levensduur van 75 jaar in de life cycle analysis – vergelijk tien jaar voor spaanplaat.

Veel plaatmateriaal bevat veel lijm, gebruikt om de houtvezels bij elkaar te houden. Maar ecoboards worden bij elkaar gehouden door een MDI-hars. Samen met de natuurlijke bindmiddelen uit de platen zorgt dit ervoor dat er maar 3 procent lijm nodig is. Daardoor zijn de platen aan het eind van hun levensduur weer volledig herbruikbaar. En het doel is, de hoeveelheid lijm terug te brengen naar nul.

Een blijvende trend

Momenteel vindt de productie van ecoboards voor een groot deelplaats in China. De fabrieken daar werken grotendeels voor de lokale markt. Ecoboard wil ook in Europa een marktaandeel veroveren en bouwt daardoor samen met een partner aan een fabriek in Portugal, bestemd voor de Europese markt.

Chotkoe is optimistisch over de vraag naar zijn product in Europa. Hij denkt dat er veel vraag is naar bouwmaterialen met een lage voetafdruk. Niet alleen bij consumenten, maar steeds meer ook bij aannemers en architecten. Ecoboard ziet dit als een blijvende trend. En ze denken daarom dat hun product ook in Europa een succes zal zijn.

Interessant? Lees dan ook:
Mycelium, het groenst mogelijke materiaal
Nuttig gebruik van landbouwafval
Biobeton en andere bouwmaterialen uit lokale grondstoffen

(Visited 52 times, 1 visits today)

Plaats een reactie