CBD olie, een wondermiddel?

Misschien ken je ze wel – websites en artikelen met geweldige gezondheidsclaims. Alleen stellen ze de onthulling van het ‘geheim’ voortdurend uit. Als je nieuwsgierig bent, word je steeds verder in het verhaal getrokken. En de onthulling van het geheim is steeds: een commercieel product. Véél beter dan de concurrentie. Wel iets duurder – maar dan héb je ook wat. Zoals in deze website over CBD olie.

CBD olie
CBD olie. Foto: JoseLomah, Wikimedia Commons.

De website begint over de ‘sluipmoordenaar van de 21e eeuw’. Aha, denkt de lezer: ik dacht altijd al dat er iets mis was met de gezondheid van mensen, laat ik verder lezen (of luisteren). Maar je wordt voortdurend in het onzekere gelaten over wát die sluipmoordenaar dan precies is. Hoewel je al in de aankondiging ziet dat ‘wereldwijd 3 van de 5 mensen direct of indirect overlijden aan de gevolgen van deze tikkende tijdbom in het lichaam.’ ‘Mensen weten niet dat ze eraan lijden, totdat het te laat is.’ Ernstige waarschuwing! Zou dat bij mij ook zo zijn? Misschien heb ik dit helemaal niet in de gaten! Het gaat wel om een ‘stille doder’!

Een tijdbom

Pas bladzijden (of minuten) later merk je dat de oorzaak ligt in het eten dat je eet. Ja, want ‘sterke economische belangen werken de volksgezondheid tegen’. Het gaat om een echte ‘tijdbom’. Verantwoordelijk voor regelmatige of voortdurende pijnklachten bij 1 op de 3 mensen (heb ik die niet ook?). Voor overgewicht – die maar niet over wil gaan met dieet of light producten. Voor versnelde veroudering – kijk maar naar de rimpels in je gezicht. Allemaal verschijnselen waaraan bedrijven goed verdienen. Met dieetartikelen, en met cosmetica. Nog erger: de sluipmoordenaar is verantwoordelijk voor kanker, ziekte van Alzheimer, diabetes. We moeten hier iets aan doen!

Maar het verhaal gaat verder. Bovenop ons onverantwoorde voedsel komt nog luchtvervuiling. Net als kunstmatige zoetstoffen, chemische toevoegingen en giftig plastic. Ze zorgen voor een ‘hormonale disbalans’ en zorgen ervoor dat ontstekingen toenemen. Nu komen we wat dichterbij: ontstekingen! Een natuurlijk proces, zo leren we. Alleen niet in de moderne wereld. Veel ontstekingen zijn tegenwoordig chronisch. Het lichaam valt zichzelf aan.

hennep met bloemen
Hennep met bloemen. Foto: Skalle-Per Hedenhös, Wikimedia Commons.

De ontknoping

Maar we naderen de ontknoping. Eerst volgen nog nuttige gezondheidsadviezen – we moeten per slot van rekening in spanning worden gehouden. Eet gezond. Slaap voldoende. Stop met roken. Maar gelukkig, ‘naast het aanpassen van je leefstijl, is er een simpele manier om ontsteking in je lichaam snel te verminderen.’ En dan komt eindelijk de onthulling: ‘de sterkste natuurlijke pijnstiller en ontstekingsremmer ontdekt in de afgelopen 10 jaar. CBD olie – de meeste mensen hebben ervan gehoord.’

Volgt natuurlijk een lofzang op CBD olie. Het maakt je niet high, je hebt geen recept nodig, het heeft bijna geen bijwerkingen. Maar het verlicht snel je klachten en het remt chronische ontstekingen. Ja, eigenlijk is CBD olie een wondermiddel. Het vermindert pijn en stress en je slaapt er beter door. Het doet dat op twee manieren. Aan de ene kant remt het de stoffen in je lichaam die gezond weefsel aanvallen. Aan de andere kant stimuleert het de aanmaak van stoffen die de ontstekingsreactie verminderen. Ook mensen met chronische pijn hebben er daardoor baat bij. En je wordt er rustig van.

CBD olie: de apotheose

Maar let op! Lang niet alle producten die worden verkocht als CBD olie hebben deze effectieve werking. ‘We Moeten Hier een Belangrijke Waarschuwing Geven: ons onderzoek toont aan dat de meeste CBD producten niet werken.’ Er zijn veel twijfelachtige producten te koop. Het is belangrijk dat er niet alleen CBD (cannabidiol) in de olie zit. Alléén een mengsel van cannabinolen en terpenen heeft de gunstige werking die je zoekt. En je begrijpt – juist één bepaald merk bevat ze allemaal. Koopt onze CBD olie!

Dit alles betekent niet dat CBD olie een onzinproduct is. Mijn eigen vrouw heeft baat gehad bij het bestrijden van haar chronische pijn met deze stof. Maar wat een onzin wordt er toch omheen verteld! Natuurlijk geïllustreerd met vele wetenschappelijke voetnoten die de lezer nooit allemaal gaat controleren. Is het ook mogelijk, gezonde producten aan de man te brengen zonder al deze onzin? Dit is niet de eerste keer dat cannabis en haar inhoudsstoffen worden aanbevolen als panacee voor alle aandoeningen. Hoog tijd voor de vereniging tegen kwakzalverij voor een stevig tegengeluid.

Interessant? Lees dan ook:
Marihuana: wat we wel en niet weten
Hennep, een zeer veelzijdig gewas
Cannabis: een nieuwe commerciële kans

(Visited 158 times, 1 visits today)