Estaan, een natuurlijke vervanger van sulfiet in wijn

Je kent het wel. Je drinkt iets teveel wijn en de volgende dag word je wakker met hoofdpijn. Niet door de alcohol maar door de sulfiet in de wijn. Sulfiet is een antioxidant, nodig omdat wijn uit zichzelf geleidelijk verandert in azijn. Maar Biolethics heeft nu estaan ontwikkeld, een 100% natuurlijke vervanger voor sulfiet. Waarbij – naar zij zeggen – alle eigenschappen en de smaak van de wijn behouden blijven.

estaan
Foto: Tournesol, Wikimedia Commons.

Biolethics is opgericht door de Nederlanders Rob ten Herkel en Ton Kléberg. Samen met een aantal onderzoekers en universiteiten ontwikkelden ze in vier jaar tijd estaan als 100% natuurlijke sulfietvervanger. Bij toepassing in wijn was daarbij de hoogste eis dat al haar eigenschappen en smaak behouden blijven.

Estaan, een veelzijdig product

Estaan is een natuurlijk complex van polyfenolen, gewonnen uit plantaardig materiaal. De ingrediënten komen uit zes verschillende planten afkomstig van drie continenten. Alles natuurlijk, zonder chemische bestanddelen. Aan de toepassing zijn uitgebreide testen vooraf gegaan. Wijn is het eerste product waarin estaan wordt toegepast. Maar het kan ook worden gebruikt als antioxidant in zilveruitjes, mosterd, cosmetica, groenten, gedroogd fruit, vleesvervangers en chips.

De ontwikkelaars beschrijven de stof als het conserveringsmiddel van de toekomst. ‘De grootste doorbraak in de conserveringsindustrie.’ De plantaardige formulering wordt bereikt met achtereenvolgende multifase scheidingstechnieken, gevolgd door zuivering. Een proces waarbij alle actieve componenten behouden blijven.

Het eerste product met estaan is nu op de markt gekomen. Het is een Pinot Noir, Novatura 2019 geheten. Met ‘aroma’s van vers fruit, wilde kersen, bramen, lichte kruidigheid en vanille. Ideaal als zomers gekoeld rood.’ Op de markt gebracht door Colonjes, het eerste bedrijf in de wijnwereld met een vergunning om estaan te mogen toepassen. Meer toepassingen gaan volgen!

Interessant? Lees dan ook:
Boomschors: een ongebruikte grondstof
Trend: groene cosmetica
Verlies in de voedselketen verminderen door beter management en nieuwe technologieën

(Visited 430 times, 1 visits today)

3 gedachten over “Estaan, een natuurlijke vervanger van sulfiet in wijn”

 1. Ongelooflijk hoe opnieuw sulfiet wordt aangeduid als veroorzaker van hoofdpijn, daar waar dit helemaal niet het geval is! Het kan wel een liche allergische (astmatische) reactie uitlokken bij een uiterst klein, miniem deel van de bevolking! Hoofdpijn wordt veroorzaakt door o.a. dehydratie en het diuretische effect van alcohol en door de vorming van o.a. histamine-achtige producten bij wijnen met bvb veel polyfenolen!
  Sulfiet opnieuw in het verdomhoekje duwen is een al dan niet bewust misleidende uitspraak!

  Beantwoorden
 2. Dirk Antoon, je hebt volledig gelijk. Ik ben een artikel aan het schrijven over Sure en Estaan, maar schrijf zowel over de voordelen als de nadelen van sulfiet. En het probleem ligt hem inderdaad bij wat je hierboven beschrijft. Bij allergie op sulfiet kunnen natuurlijk buiten een astma-aanval ook jeuk, een algemeen onbehagen en zelfs hoofdpijn voorkomen. Maar dit ligt niet aan sulfiet zelf wel aan het allergisch zijn aan sulfiet.

  Beantwoorden
 3. Estaan is een hele hoop poeha. Het is gebaseerd op Rhodomyrtus tomentosa leaf extract en wordt gemaskeerd door en versneden met wat andere stoffen. Lees de literatuur er maar op na wat deze stof inhoud. Vele nadelen en vraagtekens in wetenschappelijke onderzoeken. Zeker niet geschikt als sulfiet vervanger. Conclusie: gebakken lucht dit initiatief. Laat je hier niet beet nemen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie