De oplossingen zijn er al!

De oplossingen zijn er al! als het gaat over grote wereldproblemen. Oplossingen die al bestaan maar nog niet genoeg worden gebruikt. Of die ten onrechte worden bekritiseerd en dan niet genoeg steun krijgen. Het gaat over: duurzame energie en energieopslag, voedsel voor 10 miljard mensen, opruimen van al het plastic en voorkomen van nieuwe vervuiling, en de toekomst van onze medicijnen. Op al deze terreinen weten we al met welke technieken we de problemen moeten oplossen.

Alle Bruggink en Diederik van der Hoeven hebben een nieuw boek geschreven: De oplossingen zijn er al! U kunt het boek bestellen bij Biobased Press; druk daarvoor op de aankondiging in de linker kolom van deze site. Of bij de boekhandel.

De oplossingen zijn er al!Het boek behandelt een aantal grote wereldproblemen en laat zien dat we in principe weten hoe we deze moeten oplossen. Het wordt compleet gemaakt door interviews met tien bekende Nederlanders.

Energie: wij weten al een jaar of tien dat duurzame energie ons hele energieprobleem kan oplossen. Met zon, wind en water kunnen we voldoende (bovendien goedkope) energie opwekken; en er zijn voldoende mogelijkheden om vraag en aanbod te matchen. We moeten natuurlijk wel investeren! Maar steeds zijn er pipo’s die twijfel zaaien; ze komen met astronomische kosten of vertellen ons dat het klimaatprobleem is veroorzaakt door de Chinezen.

Plasticvervuiling: we weten al in grote lijnen hoe we het probleem van plasticvervuiling moeten aanpakken. De basis is een verplichting aan de chemische industrie om al het plasticafval terug te nemen. De industrie weet heel goed hoe zij de nog moeilijker grondstof aardolie moet behandelen; plastic moet geen probleem zijn als we hen maar even de tijd geven. Binnen tien jaar moet de klus geklaard kunnen worden. Te beginnen in de rijke landen.

Genetische modificatie: we weten al een tijd dat genetische modificatie een belangrijke bijdrage kan leveren aan verbetering van de wereldvoedselvoorziening. Zij is een techniek als alle andere. Zij kan ten goede en ten kwade worden gebruikt. Zelfs in de EU komen er scheurtjes in het bastion dat om GM is opgetrokken. We moeten kritisch blijven, maar ook open staan voor de grote voordelen en nieuwe kansen van de genetische technologie.

Voedsel: we weten al hoe we 10 miljard mensen moeten voeden. Belangrijk is de verbetering van de opbrengst van gewassen; net als het ontwikkelen en gaan gebruiken van nieuwe eiwitbronnen. De mensheid ligt hier op koers. De belangrijkste voedselproblemen zijn nu nog het gevolg van armoede en oorlog.

Nieuwe medicijnen: we weten al dat we voortdurend nieuwe medicijnen moeten ontwikkelen. Want ziekteverwekkers ontwikkelen steeds opnieuw resistentie tegen de bestaande geneesmiddelen. Maar met de manier waarop we het nu hebben georganiseerd, stokt de aanvoer van nieuwe medicijnen. Daarvoor moeten we een oplossing bedenken.

De algemene boodschap van het boek: de mensheid ontwikkelt steeds weer oplossingen voor problemen die we zelf hebben veroorzaakt. We moeten dan wel de oplossingen steunen en niet de krachten die de problemen hebben veroorzaakt. De auteurs vinden fundamenteel en ongebonden wetenschappelijk onderzoek van groot belang. Onmisbaar voor het immuunsysteem van onze maatschappij. Want ongebonden onderzoek schept een enorme ‘vijver van kennis’ waarin wij onze hengel kunnen uitgooien wanneer er een nieuw probleem opdoemt. En kijk: dan komt er altijd wel iets nuttigs naar boven – misschien niet direct toepasbaar, maar wel een mooi begin.

Interessant? Lees dan ook:
Natuurlijk! Logisch. Hoe de natuur ons steeds weer voor verrassingen stelt
More with Less, Welcome to the Precision Economy
Groene Groei, managementsamenvatting

(Visited 66 times, 1 visits today)

Plaats een reactie