Het onderwijs staakt

Het Nederlandse basisonderwijs heeft een groot probleem, dat ook bio-economie ontwikkelingen aangaat. Er is een enorm leerkrachtentekort, weinig waardering voor het vak van leerkracht, en de salariskloof met het voortgezet onderwijs wordt door de sector dan nog netjes omschreven als ‘niet passend’. Noodmaatregelen zoals kortere schoolweken of zelfs het sluiten van scholen zijn niet meer ondenkbaar.

onderwijs
Zonder aanpak lopen duurzaamheidsplannen vertraging op. Beeld: Freeimages, B Boy.

Mijn jongste kind zit nu in zijn laatste jaar van de basisschool, mijn dochter heeft het afgelopen jaar de basisschool afgesloten. Ik zie de problemen op hun school. De schoolleiding is bezorgd, en ik denk dat wij allemaal bezorgd moeten zijn. Heel erg bezorgd.

Op 6 november is een landelijke stakingsdag gepland om de aandacht te vestigen op de onderwijsproblemen, en om de overheid opnieuw te vragen om in te grijpen. Scholen zullen die dag gesloten zijn. Het is een schande dat het onderwijs gedwongen wordt om te staken, maar ik denk dat ze gelijk hebben. Er staat heel veel op het spel.

Zonder hoog opgeleide professionals gaan kinderen scholing missen

Duurzaamheidsplannen gaan nooit in op het belang van basisonderwijs bij het vormen van de interesse bij onze kinderen in de veranderende en onbekende toekomst, en om ze  de basisvaardigheden aan te leren om met toekomstige uitdagingen om te gaan. Bio-economie en circulaire economie initiatieven verwijzen nooit naar basisonderwijs. Blijkbaar denken ontwikkelaars dat elementaire vaardigheden ofwel aangeboren zijn, of vanzelf komen, of niet van belang zijn. Dat is natuurlijk niet zo. Iemand moet jonge kinderen basisvaardigheden leren, en een basis-nieuwsgierigheid, en dit moet gebeuren door een hoogopgeleide en toegewijde professional.

onderwijs
Zonder leerkrachten geen onderwijs. Beeld: Freeimages, Gary Scott.

Ik neem aan dat mijn kinderen geluk hadden. Op de een of andere manier doet hun basisschool het behoorlijk goed, en slaagt er ook nog in om excursies naar nabijgelegen boerderijen te organiseren, of om een buitenschoolse technologiecursus aan te bieden. Heel belangrijke activiteiten, waarmee wel extra kosten en leerkrachttijd gemoeid zijn, en ook veel praktische ondersteuning en financiële bijdragen van ouders, bedrijven en ondernemers. Wanneer zulke cruciale ondersteuning ontbreekt, zullen kinderen zulke belangrijke praktijklessen missen.

Onderwijsprofessionals zijn essentieel om een duurzame toekomst te ondersteunen

Het doel van de basisschool is niet alleen om kinderen te onderwijzen in rekenen of lezen. Het is ook om kinderen te leren om na te denken. Slecht basisonderwijs geeft jonge kinderen al een achterstand nog voordat ze met voortgezet onderwijs beginnen. Ik weet het, in Nederland zijn er genoeg initiatieven om jonge kinderen in contact te brengen met technologie of agro-industrie. Allemaal prima, maar wanneer het scholen aan capaciteit ontbreekt om dergelijke mogelijkheden te benutten, dan zijn deze initiatieven waardeloos, verspilde tijd!

Ik ben erg kritisch wanneer mensen beweren dat de ontwikkeling van de bio-economie kan worden versneld. Ik denk dat dat onzin is. De ontwikkeling van de bio-economie zal de tijd nemen die het nodig heeft. In plaats daarvan denk ik dat het gemakkelijk is om de ontwikkeling van de bio-economie te vertragen door de verkeerde beslissingen te nemen, of door na te laten om de juiste dingen te doen. We kunnen voortgang bevorderen door nadelige effecten te voorkomen. Bijvoorbeeld door goed basisonderwijs te ondersteunen. En door het vak van basisleerkracht te waarderen en te promoten.

Interessant? Lees dan ook:
Onderwijs in duurzaamheid
HBO belangrijk voor biobased economy, zegt Han van Osch
Ouders, laat je kind operator worden in de bio-economie

(Visited 2 times, 1 visits today)

Plaats een reactie