Voedselzekerheid in tijden van klimaatverandering

Voedselzekerheid wordt een belangrijk onderwerp, zelfs in Europa: de droogte van deze zomer heeft de opbrengsten van veel gewassen ernstig aangetast. Hoe kan in de toekomst de voedselzekerheid worden veilig gesteld in een tijd van klimaatverandering? Zijn digitalisering, robotisering en biostimulantia oplossingen op de middellange en lange termijn, samen met nieuwe mogelijkheden voor voedselproductie in steden, op zee en in biotechnologische laboratoria?

Nova-Instituut organiseert de Revolution in Food and Biomass Production (REFAB) conferentie in Keulen, 1 en 2 oktober 2018. Zomerkortingen zijn nog te krijgen tot 7 september: tweedaags ticket € 600 (excl. 19% BTW), tweedaags ticket voor deelnemers uit ontwikkelingslanden en studenten € 520 (excl. 19% BTW).

Tomaten
Tomaten groeiend in speciaal licht

Innovatie voor voedselzekerheid

Klimaatverandering vereist een fundamentele herziening van onze voedselproductie. Wereldwijd zoeken boeren naar mogelijkheden om hun gewassen hiertegen te beschermen. De langdurige droogte in Europa maakt duidelijk dat wij ons over de hele linie moeten aanpassen om de voedzekerheid te handhaven. De digitalisering van de landbouw, inclusief technieken voor precisielandbouw, kunstmatige intelligentie (AI), robots en drones, houden de belofte in de moderne landbouw efficiënter en duurzamer te maken, en minder gevoelig voor droogte. Uitgebreide informatie over het klimaat en lokale weers- en bodemomstandigheden leiden tot fundamentele keuzen in selectie, zaaien, bemesten, beschermen en oogsten van planten. De nieuwe technieken zullen de productie van voedsel en biomassa niet alleen ecologischer en veiliger maken, maar ook de footprint van de veeteelt verbeteren. Kortom: minder input, meer output, en een lagere footprint.

Ook de biologische landbouw kan profiteren van deze high-tech strategieën, net als kleine boeren; ze kunnen nieuwe methoden ontwikkelen en toch vasthouden aan hun idealen. Drones en robots maken gewasbescherming zonder chemicaliën gemakkelijker en efficiënter, en biostimulantia kunnen heel precies de bodemkwaliteit verbeteren. Tegelijkertijd zorgen de laatste teelttechnieken voor een optimale aanpassing van planten aan de plaatselijke omstandigheden, met de belofte van voedselzekerheid door meer voedingsingrediënten en betere fotosynthese. Met de droge zomer net achter ons komen de onderwerpen van de 50 sprekers in Europa meer dan ooit van pas.

Hydroponische landbouw voedselzekerheid
Hydroponische landbouw in de woestijn

Landbouw in de stad en in de woestijn

Wij verwachten ook grote veranderingen in de voedselproductie: in steden, op zee en in biotechnologische laboratoria. Met verticale landbouw in de steden maken we voedsel dicht bij de afnemers, zodat dit vers is. Per eenheid van oppervlak kan de productie wel 300 keer zo hoog zijn als bij de gewone landbouw. De eerste sterk geautomatiseerde verticale boerderijen zijn nu in gebruik genomen; met hun gesloten systeem kunnen ze 90% minder water gebruiken, bestrijdingsmiddelen helemaal uitbannen, en zelfs het percentage voedingsstoffen verhogen door optimale ledverlichting. Stadslandbouw brengt voedselzekerheid door de productie van kwalitatief uitstekende groenten voor stadsbewoners, onafhankelijk van het weer. Met nieuwe technieken kunnen we ook geheel nieuwe gebieden ontsluiten voor voedselproductie: onder water – aquacultuur voor het kweken van vis en algen – of in de woestijn. Op de conferentie zullen onderzoekers uit Afrika bijvoorbeeld laten zien hoe stukken Sahara met succes kunnen worden ingericht voor voedselproductie.

Zonnevoedsel voedselzekerheid
Zonnevoedsel uit lucht en elektriciteit

Nieuwe productiemethoden voor eiwitten

Een andere belangrijke vraag is hoe we minder afhankelijk kunnen worden van dierlijke eiwitten. Er komen nieuwe methoden aan om eiwitten te maken met een aanzienlijke besparing op grondstoffen en veel minder uitstoot van broeikasgassen: met behulp van insecten of algen, en door directe benutting van CO2 met hulp van bacteriën. Op de REFAB conferentie zal de ‘Future Protein Award’ worden toegekend; er hebben zich al zeven kandidaten met verschillende concepten gemeld. Aanmelden kan nog, de deadline is eind augustus.

Hoe kunnen we kruisbestuiving op gang brengen tussen deze sectoren ten behoeve van de voedselzekerheid, en hoe duurzaam zijn deze oplossingen in vergelijking met de gewone landbouw? Daarop zal antwoord worden gegeven op de REFAB conferentie. Gezaghebbende bedrijven zullen daar laten zien hoe de toekomstige landbouw eruit kan gaan zien door hun innovatieve technologieën, bestaande mogelijkheden en visie op de toekomst van de voedselproductie over het voetlicht te brengen. Grote bedrijven als BASF, Borregaard, Claas, DSM, Evonik, Lenzing, Microsoft, Osram en Tata, tientallen kleinere en beginnende bedrijven, en grote onderzoeksinstellingen en de Europese Commissie zijn deel van de landbouwrevolutie die zal worden getoond op de REFAB conferentie. Er hebben zich al 120 deelnemers uit 20 landen aangemeld, en er worden tot 500 deelnemers verwacht.

Interessant? Lees dan ook:
Hoe dekken wij de toekomstige eiwitbehoefte?
Nieuwe eiwitbronnen zullen het tekort aanvullen
Naar precisielandbouw met kleinere milieueffecten  

(Visited 7 times, 1 visits today)

Plaats een reactie