Nieuwe materialen als inspiratiebron voor de mode-industrie

Textiel gemaakt van ananasbladeren, zelfmasserende kleding, jurken gemaakt van paddenstoelenschimmel… Tijdens Material Xperience 2018 (13-15 maart in Ahoy Rotterdam) kunnen modeprofessionals de mogelijkheden van vele nieuwe materialen bewonderen.

Houttextiel nieuwe materialen
Handtas gemaakt van houttextiel.

Trends in nieuwe materialen voor de mode

De organisatoren van Material Xperience zien een aantal belangrijke trends in de mode-industrie. De kledingindustrie is – na de energiesector – de meest vervuilende industrie en verantwoordelijk voor 10% van de CO2 uitstoot wereldwijd. De industrie gebruikt ook veel water: de productie van kleding voor 1 huishouden vergt zo’n duizend badkuipen water. De arbeidsomstandigheden in lagelonenlanden zijn erbarmelijk. Verduurzaming, goede arbeidsomstandigheden, recycling, hergebruik en upcycling zijn dan ook de trends in de kledingindustrie. Daarnaast groeit de ontwikkeling van nieuwe materialen voor werkkleding en sport door toepassing van smart materials, het toevoegen van extra functies zoals anti-transpiratie of anti-straling. Nieuwe materialen kunnen ook geurloos, zelfreinigend, brandwerend of met een vormgeheugen worden ontworpen. Dit staat in de sector bekend als e-textiles (slimme kleding). Deze worden steeds beter, doordat de extra functies niet meer als extra in het kledingstuk worden opgenomen maar doordat het kledingstuk zelf de functie draagt. Ook 3D printen neemt een vlucht: bij het maken van accessoires, schoenen en zelfs complete outfits. Coatings en prints zijn niet alleen esthetisch maar ook functioneel, zoals waterafstotend, brandveilig en zelfs geschikt voor het opwekken van energie, het veranderen van gedaante zoals kleur of textuur, als communicatie of zich aanpassende isolatie.

Piñatex. nieuwe materialen
Piñatex.

Nieuwe materialen

Gedurende het driedaagse evenement zijn de nieuwste materialen uit de onafhankelijke Materia-collectie te zien die het afgelopen jaar zijn gescout. Een kleine greep uit de collectie.
Piñatex is een natuurlijk textiel gemaakt van de vezels van ananasbladeren. Deze bladeren zijn een bijproduct van de ananasoogst. De vezels worden verwerkt tot een non-woven stof die gebruikt kan worden als alternatief voor leer.
Recurf, een project van de Hogeschool van Amsterdam, richt zich op het hergebruik van textielafval. In een stad als Amsterdam ontstaat per jaar zo’n 17 kilo textielafval per persoon per jaar. Hiervan wordt maar 16% apart verzameld. De rest komt terecht bij het huisvuil en wordt verbrand. Het Recurf project probeert hieruit nieuwe materialen te ontwikkelen, onder meer door combinatie met een biobased plastic. In het project wordt ook geprobeerd, een markt te creëren voor dit materiaal, bijvoorbeeld voor meubelen die ervan worden gemaakt.
Houttextiel bestaat uit een combinatie van houtfineer en textiel. Dankzij de geometrische afwerking van het hout wordt het materiaal min of meer flexibel, wat de inspiratie biedt voor vele vormen, van handtasjes tot tafeltjes.

Jurk gemaakt van MycoTEX.
Jurk gemaakt van MycoTEX.

Grote expositiestukken

Naast de presentaties van exposanten en de onafhankelijke materialententoonstelling, zullen tijdens de beurs grote – vaak nooit eerder aan het publiek getoonde – expositiestukken te zien zijn die de bezoeker een blik laten werpen op de toekomst.
Print in Motion: deze prints, ontwikkeld door Anouk van de Sande, hebben een extra dimensie. Hoewel ze er futuristisch en digitaal uit zien, zijn ze in feite analoog; ze bestaan uit verschillende lagen op stretchende en transparante stoffen. De prints creëren een optische illusie door de bewegingen van het lichaam volgen. De effecten zijn haast theatraal en maken je duizelig wanneer je er naar kijkt.
Smart textiles: designer en onderzoeker Kristi Kuusk ontwerpt duurzame ‘smart textiles’. Deze textielsoorten hebben geïntegreerde functies die reageren op bijvoorbeeld aanraking. Door sensoren in te bouwen, kunnen de kledingstukken de drager onder meer een massage geven of licht geven.
MycoTEX is textiel gemaakt van mycelium, oftewel de sporen van paddenstoelen. Dit materiaal is ontzettend veelzijdig, maar werd tot voor kort alleen gebruikt voor solide materialen. Textielontwerper Aniela Hoitink creëerde een flexibele versie van het materiaal dat stappen als spinnen van draad, het weven van stof en naaien overbodig maakt.

Lezingenprogramma Fashion

Tijdens Material Xperience worden spraakmakende lezingen gegeven. Het lezingenprogramma ‘The Future of Fashion’ vindt plaats op woensdagmiddag 14 maart. Material Xperience 2018 vindt plaats van dinsdag 13 t/m donderdag 15 maart in Ahoy Rotterdam. Ga voor meer informatie en een gratis toegangskaart naar de site van Material Xperience.

Interessant? Lees dan ook:
Myco Design Lab: kunst ontmoet industrie in mycelium
Naar circulaire mode
Design bevordert de biobased economy

(Visited 89 times, 1 visits today)

Plaats een reactie