Transnatural Design speelt met de natuur

In een bescheiden ruimte in Amsterdam huist Transnatural Design, een organisatie die ‘slim ontwerp en adembenemende kunst biedt, waarin natuur & technologie tot elkaar komen…. Transnatural onderzoekt manieren om onze leefruimtes te (her)ontwerpen zodat mensen, natuur en technologie kunnen groeien en zichzelf en elkaar kunnen verrijken’.

Mirror 3Transnatural is een organisatie die kunstenaars bij elkaar brengt, zegt Arjen Bangma, de drijvende kracht achter de organisatie. Transnatural organiseert tentoonstellingen en manifestaties op vele plaatsen, waarvan MoMA tot nu toe de meest prestigieuze was. De organisatie trad voor het eerst naar voren in 2010 op het Transnatural Festival in Trouw in Amsterdam waar Julius Popp een waterprinter demonstreerde; deze spuwde water in een vorm die een fractie van een seconde als tekst te lezen was, zeer vergankelijke kunst. Een meer recent succesvol ontwerp is van Lex Pott en David Derksen. Zij maken spiegels waarin het natuurlijke zwartingsproces (gevolg van een reactie van zilver met waterstofsulfide in de lucht) is versneld en vervolgens vastgelegd. De kleurtonen die zij bereiken lopen van goud tot bruin, paars en blauw.

Trap lightVele ontwerpers onder de paraplu van Transnatural

Gionata Gatto en Mike Thompson maken gebruik van een heel ander natuurlijk proces: fotoluminescentie. Dit is het verschijnsel dat sommige pigmenten energie absorberen uit de omgeving, en vervolgens langzaam weer uitstralen in de vorm van licht. De ontwerpers verwerken deze pigmenten in glazen flessen; als je een lamp in de fles laat branden gedurende 30 minuten, kunnen de pigmenten in de fles dit licht  een paar uur lang ‘recyclen’. De fles wordt daardoor zowel schaduw als lichtbron, waarbij deze licht uitzendt, absorbeert, en opnieuw uitzendt.

StoolMarjan van Aubel en James Shaw maken krukken van houtafval. Geïnspireerd door het gegeven dat bij het snijden van hout 50 tot 80% afval ontstaat, verwerken ze dit afval tot een nieuw materiaal. Zij mengen afvalkrullen met een biohars; deze stoffen reageren met elkaar tot een soort schuim, dat wordt uitgehard in mallen met de vorm van een kruk. Aan de bovenkant is het materiaal glad zodat je erop kunt zitten; aan de onderkant, waar het mengsel met de hand ingeslagen wordt, houdt het een ruwe, schuimige vorm waarin stoelpoten worden gestoken waardoor je op de kruk kunt zitten. De makers voegen kleurstoffen toe waardoor krukken ontstaan van stevig composietmateriaal in vele vormen en kleuren.

Gravity stoolJólan van der Wiel maakt krukken in heel andere organische vormen. Hij maakt een pasta van polyetheen en ijzer en trekt deze massa op met een speciale magneet. Hieruit ontstaan driepotige krukken, onmiskenbaar van ijzer, in speciale vormen.

Transnatural Design heeft een commerciële tak opgericht, Transnatural Label, die deze objecten verkoopt. Hiermee komen inkomsten binnen waarmee nieuwe projecten worden gefinancierd. Zoals Arjen Bangma zegt: ‘Wij brengen natuur en technologie in balans. Niet alles wat wij doen is duurzaam, maar dat is wel ons streven.’

(Visited 2 times, 1 visits today)

Plaats een reactie