Groene chemicaliën: Europees aandeel daalt sterk

Terwijl de mondiale capaciteit van groene chemicaliën en materialen sterk groeit, loopt het aandeel van Europa duidelijk terug. Lux Research, een bedrijf met het hoofdkantoor in Boston, verwacht tot 2017 een verdubbeling van de wereldcapaciteit tot 13,2 Mton. Maar het aandeel van Europa zal teruglopen van 37% in 2005 tot 14% in 2017.

Reverdia fabriek van groene chemicaliën
De biobarnsteenzuurfabriek van Reverdia in Cassano Spinola in Italië is een van de eerste fabrieken van groene chemicaliën in Europa. Reverdia is een joint venture van DSM en Roquette Frères. De fabriek is geopend in december 2012.

En de winnaar bij groene chemicaliën is…

De Verenigde Staten gaat winnen. Noord-Amerika staat nu slechts op plaats vier in wereldwijde capaciteit, maar zal in 2017 de grootste zijn omdat Amerikaanse beginnende bedrijven als Gevo fabrieken gaan openen dichter bij huis. Meer in het algemeen meldde Lux vorige maand dat technologieën voor groene chemicaliën en materialen nu de weg omhoog hebben gevonden: bedrijven schalen op naar commerciële productie, en de winsten stijgen. Vooral groene tussenproducten als adipinezuur en melkzuur zullen groeien in volume, van 2,0 Mton nu, naar 4,9 Mton in 2017. En de capaciteit van groene plastics, nu 1,1 Mton per jaar, zal in de periode tot 2017 groeien met 18% per jaar.

‘De basiswetenschap van groene chemicaliën en materialen heeft het punt bereikt waarop wij nu op grote schaal tientallen chemicaliën kunnen maken uit vele grondstoffen, in elk geval in theorie concurrerend met producten uit fossiele grondstoffen,’ zei Julia Allen, onderzoeker bij Lux en hoofdauteur van het rapport. ‘Daardoor kunnen de fabrikanten van groene chemicaliën en materialen blijven groeien en zich blijven diversifiëren naar soorten grondstof, productsoorten, en werelddelen.’

Tweede-generatie grondstoffen groeien traag

De onderzoekers van Lux vonden vooral goede vooruitzichten voor speciale chemicaliën. Zij noemen farneseen, een geurstof van groene appels en gardenia. Zij verwachten dat de productiecapaciteit hiervoor tussen nu en 2017 zal verviervoudigen. Maar tweede-generatie groene chemicaliën zullen het moeilijk krijgen. Eerste-generatie grondstoffen van suiker en zetmeel (zoals maïs en suikerriet) zullen dominant blijven. Er zullen zó veel eerste-generatie suikers op de markt komen dat de onderzoekers van Lux aanbevelen dat bedrijven zekerheid zoeken in een scala van meerdere grondstoffen. Tweede-generatie grondstoffen zullen tamelijk langzaam groeien, en nieuwe grondstoffen als plantaardige oliën en afvalgassen zullen verder bijdragen aan verlaging van het aandeel van tweede-generatie grondstoffen van 67% tot 27%. Volgens Lux Research. En dat terwijl zowel Europa als de VS zich nog zoveel inspanningen hebben getroost om tweede-generatie groene chemicaliën te ontwikkelen.

Europa heeft het moeilijk

Het lage investeringsniveau van Europa in de snel groeiende markt van groene chemicaliën is zorgwekkend. We schreven al eerder over de frustratie bij grote bedrijven over de tamelijk slechte investeringsvoorwaarden in Europa – en dat terwijl de EU duidelijk probeert om de bedrijven te steunen bij hun R&D. Tot dusver investeren veel grote industrieën in het buitenland, omdat de marktomstandigheden beter zijn in landen als de VS en Thailand. Maar vorig jaar startte het Bio-based Industries Initiative, een ppp tussen de Europese Commissie en het Bio-based Industries Consortium, bedoeld om het verloren gegane terrein te herwinnen voor Europa. Europa zal de resultaten hiervan op de snel groeiende markt van groene chemicaliën scherp in de gaten moeten houden, en indien nodig, haar inspanningen toch nog eens moeten verdubbelen.

Cultivating Capacity for Bio-based Materials and Chemicals through 2017.
biconsortium.eu/

(Visited 5 times, 1 visits today)

Plaats een reactie