MENU ZOEKEN

2 Responses

  1. Klaas van der Sterren 15 april 2014 at 09:54 | | Reply

    Heel knap. Maar ik vraag me af of voldoende bij de fundementale vraag wordt stilgestaan: willen we kunststof biologisch laten degraderen? In veel gevallen willen we dat niet; het is degradatie -het uiteen laten vallen van ketens, die met veel energie in elkaar zijn gezet-. Biobased kunststoffen maken (van bio-waste) lijkt me een nobel streven, maar biologische afbreekbaarheid moet enkel worden nagestreefd daar waar het meerwaarde heeft (denk aan specifieke toepassingen in de voedingsindustrie, tuin-akkerbouw, medische sector), en is in mijn ogen ook ondergeschikt aan bijvoorbeeld recycling. Geen ‘hoera’ van mijn kant, maar een “oh nee daar gaan we weer, eerst hollen en dan pas denken.”

  2. Klaas van der Sterren 15 april 2014 at 13:54 | | Reply

    Moest ook nog even kwijt dat biologisch afbreekbare kunststoffen geen oplossing zijn voor de plastic soep, daar ze in het watermilieu niet afbreken. Ze leveren dus een bijdrage aan de plastic soep.

    En, nogmaals: wie wil er nou biologisch afbreekbare ‘computers’, ’telefoons’, ’tafels’ … etc: wat is de meerwaarde daar nou van?

    Ik zit echt te springen om reacties …

Leave a Reply