Zoeken naar duurzame materialen

Plexiglas veroorzaakt 2½ kilo CO2 uitstoot per kilo product, zo concluderen Geo en ik. We hebben het opgezocht op internet. Glas is veel minder zuinig, 8,4 kilo CO2 per kilo glas. Tenzij je gerecycled glas hebt, dan is het nog maar 1,4. En PLA veroorzaakt maar ½ kilo. Met fabrikanten die zich tot doel stellen, de uitstoot in de keten terug te brengen tot nul. Maar ja, niets kan natuurlijk op tegen een ritje naar de stad. Heen en terug, 40 kilometer met een zuinige dieselmotor (1:20) van 120 gram CO2 per kilometer, dat is toch al snel 5 kilo CO2.

LED lamps
De LED-lampenfabriek met twee 2W ontwerpen

Geo leeft met zijn vrouw Magda ergens op een berg in Spanje; zij zijn altijd bezig met duurzaam leven. Met elkaar hebben ze maar één kip nodig, maar ze hebben er wel dertig, want hun biologische eieren zijn zeer in trek. Spanjaarden weten goed eten altijd te waarderen, crisis of niet.

Speciale armaturen
Geo ontwerpt en maakt LED-lampen. Een hoek van hun huiskamer is ingericht als LED-lampenfabriekje. LEDs, zo leer ik, volgen andere wetten dan gloeilampen en hebben daarom andere armaturen nodig. Zo mogen LEDs niet te warm worden. Samen maken we een paar lampen. Met plexiglas als constructiemateriaal. Zou dat niet milieuvriendelijker kunnen, zo vragen wij ons af. Met PLA, bijvoorbeeld.

LED lamp
Een 4W model

Met zulke vragen werkt de mens zich in de nesten. Plexiglas is beter dan glas, concluderen we. Niet alleen is het beter te verwerken, het is ook lichter, zodat plexiglas met zijn CO2-score zelfs gerecycled glas moet kunnen verslaan. Maar PLA? In Barcelona staat een fabriek die lactaat maakt uit groene grondstoffen, maar kun je daar ook PLA krijgen? Van de juiste dikte, omvang en kleur? Zal het atelier voor reclameverlichting waar Geo zijn plexiglas gratis haalt (repen overbodig materiaal) op PLA willen overgaan? Zullen ze biologisch afbreekbaar PLA gebruiken? En wat te doen met de ritten heen en weer naar de stad waarmee Geo nog de meeste CO2 uitstoot?

LED lamp factory
De auteur aan het werk in het atelier

Continue verbetering
Geo is bezig aan een continu verbeterprogramma. Jaren geleden begon hij zijn gloeilampen te vervangen door spaarlampen. Die laatste heeft hij alweer weg gegeven (‘zo sparen ze nog steeds stroom, maar nu bij een ander’), en zijn hele huis hangt nu vol met LED-lampen. Bezoekers doen vrolijk mee met het fabriekje. Het dorpshuis wordt al verlicht met zijn producten. Een vrouw uit de stad heeft hem gevraagd lampen te ontwikkelen voor haar huis. Binnenkort gaat hij naar de burgemeester, die als rechtse politicus gevoelig moet zijn voor de kostenbesparing die LEDs hem kunnen geven. Misschien zou hij de straatverlichting in het bergdorp willen laten vervangen door LEDs? Als de investering binnen één jaar zou kunnen worden terugverdiend, hoeft hij niet eens geld vrij te maken voor het werk.

Ook boven op Spaanse bergen wordt gewerkt aan een duurzame en biobased society. Er is een continu verbeterprogramma op gang gekomen dat voorlopig geen einde kent. En met internet kan, ook boven op Spaanse bergen, alle benodigde informatie in huis komen.

(Visited 6 times, 1 visits today)