Toekomstland

Aan het werk in Futureland
Aan het werk in Futureland

Europa is even vergeten en je kunt je er weer eens helemaal Nederlander voelen op een hete zondagmiddag. Waar? In ‘Futureland’. Wablief? Jazeker, zo heet de Maasvlakte 2 tegenwoordig. Ik moet zeggen, je voelt je als Nederlander weer eens zwellen van trots. Het is imposant wat ze daar aan het bouwen zijn. Ongeveer zo groort als Disneyland, Parijs of als Schiphol, maar dan voor de volautomatische doorvoer van containers.

Zeker hebben we Epke Zonderland en Marianne Vos, en de hockeydames natuurlijk, maar dat zijn voor ons momentopnames (hoewel zij er natuurlijk jarenlang mee bezig zijn). Maar Maasvlakte 2 is andere koek, die gaat straks Rotterdam, en dus Nederland, en misschien wel Europa, er weer bovenop helpen. Nu ja, over twintig jaar moet Rotterdam nog steeds de belangrijkste Europese haven zijn. Niet langer de grootste ter wereld, van dat idee zijn we inmiddels wel afgestapt, maar toch. Je kunt je trouwens moeilijk voorstellen dat er iets nog groter kan zijn dan het gebied ten westen van Rotterdam, eerst al die chemische industrie, olie-opslag en dan nog die twee Maasvlaktes, er achter.

Tot 2030
Die twintig jaar is interessant. De vraag is of al die chemie er dan nog zal staan, en zo niet wat er dan voor in plaats is gekomen? En wat die containers betreft, zit daar dan nog de bulk van de wereldgoederenhandel in? Over olie werd op Maasvlakte 2 bij de rondleiding al helemaal niet gesproken. Of dat een vooruitziende blik is, ik weet het niet; over biomassa hadden ze het ook al niet, hoewel ze daar in Rotterdam geloof ik veel van verwachten. In ieder geval leek het me verstandig dat ze niet verder dan 2030 vooruit keken. Aan de andere kant kun je je heel goed voorstellen dat ze daar op de Maasvlakte helemaal met hun ‘ding’, het uitbouwen van de Rotterdamse haven, bezig zijn. Ik kon op dat moment ook even niet verder kijken dan Rotterdam en het mondiale transport zo indrukwekkend was het allemaal.

En hoe staat het met de duurzaamheid? Ik zal niet zeggen dat die er bekaaid vanaf komt. Tweederde van alle containers gaan straks via de doorgetrokken Betuwelijn, of via de binnenvaart rechtstreeks naar Duitsland. En ter bescherming van de nieuwe duinen en voor de recreatie op het strand dat als een schil om Maasvlakte 2 heen ligt, zijn anderhalf miljoen helmplantjes met de hand in het verse zand geplaatst. Als dat niet duurzaam is?

(Visited 1 times, 1 visits today)

Plaats een reactie