Synbra brengt de biobased economy bij u thuis

Synbra Technology, een bedrijf in Etten-Leur dat duurzame bioplastics maakt, is klein (90 mensen); maar als deel van Synbra Holding (26 vestigingen in heel Europa) is het een grote speler. Synbra Holding maakt in al zijn Europese vestigingen geëxpandeerd polystyreenschuim (EPF), voor de bouw en de verpakkingsindustrie. Styreen zelf wordt gemaakt door Synbra Technology.

Sinds 2011 maakt het bedrijf polymelkzuur (PLA) uit groene grondstoffen, ook verwerkt als schuim (BioFoam), maar bedoeld voor meer doeleinden. Momenteel is Synbra de tweede producent van dit schuim ter wereld. Het nieuwe warmtebestendige high-tech PLA van Synbra wordt een echt topproduct. Dit heeft als eerste PLA-product een Cradle-to-Cradle (C2C) certificaat gekregen, en het heeft innovatieprijzen gewonnen. Het is een uitstekend materiaal om er hoogwaardige huishoudelijke apparaten van te maken. Er is veel vraag naar biopolymeren, door hun groene imago. En nu is de biobased economy doorgedrongen tot het huishouden. Dank zij de innovatie van Synbra.

Betere naam, hogere kwaliteit
Jan Noordegraaf, algemeen directeur van Synbra Technology, zegt erover: ‘Tot voor kort hadden biokunststoffen een slechte naam. Maar dat is veranderd, net zoals dat gebeurde met gewone plastics uit aardolie – en met het voordeel dat zij uit groene grondstoffen zijn gemaakt, en in ons geval zelfs biologisch afbreekbaar.’ De eerste generatie bioplastics was niet bestand tegen kokend water. Dank zij onderzoek aan Wageningen UR kon Synbra een nieuw hoogwaardig en duurzaam materiaal maken. Synterra®PLA , zoals het heet, wordt gemaakt uit een combinatie van L- en D-melkzuur, waaruit een materiaal ontstaat van superieure kwaliteit. Jan Noordegraaf: ‘Zonder het onderzoek van Wageningen UR hadden we dit materiaal niet kunnen ontwikkelen. Daaruit blijkt de absolute noodzaak voor een klein bedrijf als het onze om met onderzoekscentra samen te werken, om innovatie in Europa op gang te brengen.’

Het nieuwe biopolymeer kan worden gebruikt om veel plastic artikelen te maken door bewerkingen als spuitgieten en thermovormen. Synbra is het eerste bedrijf dat bioplastics van zo’n hoge kwaliteit heeft gemaakt, en hiermee kan het bedrijf de markt betreden van hoogwaardige bioplastics. Vorig jaar ontving Synbra de Accenture Blue Tulip Award, een Nederlandse prijs, voor de innovatieve kwaliteiten van zijn nieuwe PLA-product. De pellets van Synbra vinden al hun weg naar Azië en de USA. In Nederland maakt Haval Disposables in Gemert er gekleurd weggooibestek van.

Jan Noordegraaf is erg blij met het nieuwe innovatieve MKB-beleid van de Nederlandse regering. Hij ziet positieve punten in het topsectorenbeleid, vooral extra ondersteuning en kapitaal die hun weg kunnen vinden naar het midden- en kleinbedrijf door een revolving fund, en extra belastingsftrek voor wetenschappelijk onderzoek in het MKB, waarvoor dit vroeger nauwelijks in aanmerking kwam.

(Visited 8 times, 1 visits today)

Plaats een reactie