Lubbert Dijkhuizen, man van vele onderzoeksprojecten

Een van de leerstoelen van Lubbert Dijkhuizen aan de Rijksuniversiteit Groningen is in biotechnologie en microbiële fysiologie. Tot zijn vele onderzoeksprojecten behoort enzymatische bewerking van zetmeel, in samenwerking met AVEBE, de coöperatie van aardappelboeren in Noord-Nederland. In het menselijk lichaam wordt aardappelzetmeel snel afgebroken tot suikers, en dit veroorzaakt piekconcentraties van glucose in het bloed na de maaltijd. Het onderzoek heeft tot doel, nieuwe enzymen te zoeken en te vinden die zetmeel zodanig kunnen veranderen dat het minder snel wordt afgebroken, waardoor het zetmeel in waarde zou stijgen.

Dijkhuizen is ook wetenschappelijk directeur van het Carbohydrate Competence Centre (CCC). Momenteel is CCC nog een Nederlands samenwerkingsverband waaraan internationaal opererende bedrijven deelnemen. De volgende stap van CCC zal internationalisatie zijn, zegt Dijkhuizen, bijvoorbeeld in de richting van het aangrenzende Noord-Duitsland. CCC is een stabiele organisatie met een bewezen samenwerkingsmodel tussen industrie en kenniscentra, en het staat open voor nieuwe toetreders en projecten. Dijkhuizen is blij dat het nieuwe Nederlandse innovatiebeleid de rol van innovatief fundamenteel onderzoek en van het innovatieve midden- en kleinbedrijf versterkt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Plaats een reactie