Carbohydrate Competence Centre (CCC) heeft 70% van alle levende materie als onderzoeksobject

Het Carbohydrate Competence Centre verricht toegepast fundamenteel onderzoek aan de vorming, verandering en afbraak van koolhydraten. CCC wil excellente kennis ontwikkelen over koolhydraten, om zowel innovatie als een meer gezonde en duurzame samenleving te bevorderen.

Onder de paraplu van CCC werken 7 belangrijke onderzoekscentra en 21 bedrijven aan versterking van het innovatieve vermogen van de voedselverwerkende industrie. CCC heeft stevige wortels in Noord-Nederland, terwijl ook internationaal werkende bedrijven deelnemen als AVEBE, COSUN, Danone, DSM, FrieslandCampina, Genencor, Limagrain en Mars. Het secretariaat is ondergebracht bij de Rijksuniversiteit Groningen. Het budget van CCC bedraagt € 27 miljoen voor 24 onderzoeksprojecten; momenteel werken er 20 promovendi en postdocs.

Intensieve samenwerking
De sector landbouw en voeding is erg belangrijk voor Nederland. Landbouw en voedselverwerkende industrie moeten voortdurend innoveren om voorop te blijven. CCC hecht veel belang aan een intensieve samenwerking tussen industrie en wetenschap. De research van CCC wordt bepaald door de industrie, waardoor daadwerkelijke toepassing van de ontwikkelde innovatieve kennis verzekerd wordt.

Niet minder dan 70% van de levende natuur bestaat uit koolhydraten. Ze worden gebruikt in vele producten en productieprocessen, zoals voedingsmiddelen en gezonde ingrediënten, en ook non-food producten als biobrandstoffen, plastics, papier, textiel, medicijnen en cosmetica. CCC wil een belangrijke rol spelen in de transitie naar een biobased economy, gebruik makend van zijn innovatieve kennis en zijn brede basis in de industrie.

Innovatieve producten
Enkele onderzoekprogramma’s:
•    De relatie tussen functies en structuren in koolhydraten. CCC past deze kennis toe bij het vinden van betere toepassingen voor koolhydraten in zeer uiteenlopende producten (food en non-food).
•    Koolhydraten en gezondheid. CCC ontwikkelt nieuwe methoden om nauwkeurig de effecten van koolhydraten op de gezondheid te bepalen. CCC ontwikkelt gezonde koolhydraten en gebruikt deze in nieuwe gezondheidsproducten (food en non-food).
•    Omzetting en bewerking van koolhydraten. Dit kennisveld richt zich op duurzame producten en hun productiemethoden. Bijvoorbeeld: hoe goedkope fermenteerbare suikers te maken uit biomassa, en hoe deze verder te verwerken tot innovatieve producten als biochemicaliën, biobrandstoffen en biomaterialen?

De Nederlandse landbouw en voedselverwerkende industrie staan voor enorme uitdagingen. Traditionele productiemethoden worden te duur, en vaak kost aanpassing aan nieuwe wetgeving een vermogen. Aan deze problemen biedt de industrie het hoofd door de ontwikkeling van nieuwe technologieën. En CCC levert de industrie de daarvoor benodigde excellente kennis.

Voor verdere informative: zie http://www.cccresearch.nl

(Visited 2 times, 1 visits today)

Plaats een reactie