UBQ: biobased thermoplastisch materiaal uit huishoudelijk afval

UBQ Materials is een Israëlisch bedrijf dat een thermoplastisch materiaal maakt uit huishoudelijk afval. Hun eerste fabriek buiten Israël wordt nu gebouwd in Bergen op Zoom. Deze installatie zal meer dan 100.000 ton huishoudelijk afval verwerken tot 80.000 ton plastic materiaal. De fabriek zal eind 2023 in bedrijf komen. 

UBQ
UBQ Colorful. Foto: HadarAlt, Wikimedia Commons.

Organische fractie

Het proces van UBQ Materials gebruikt de organische fractie van huishoudelijk afval: voedselresten en gemengde plastics, en ook karton, papier en zelfs vieze luiers. Deze fractie wordt bewerkt tot een substituut voor plastic. Het eindproduct bestaat uit UBQ pellets, een grondstof voor veel producten. Hoewel de uitgangsstof een heterogene afvalstroom is, is de samenstelling van deze pellets vrij constant. De installatie ontleedt het organische materiaal in lignine, cellulose, vezels en suikers; en verbindt ze weer met elkaar in een matrix. Plastic in de afvalstroom zal smelten en dan worden opgenomen in de matrix – waarbij een nieuw soort plastic ontstaat. Zo krijgt UBQ uiteindelijk een homogeen product. Hoe dit allemaal in de praktijk eruit ziet – dat is een goed bewaard industrieel geheim.

De eerste stap is dat UBQ Materials alles uit de afvalstroom weghaalt dat gerecycled kan worden, zoals metalen en mineralen. ‘Dat is niet nodig vanuit onze technologie,’ zegt Rachel Barr, vicepresident duurzaamheid bij UBQ Materials, ‘maar als we dit niet zouden doen, zouden we onze eigen duurzaamheidsprincipes schenden. Wat overblijft, wordt UBQ.’ Het citaat komt uit een artikel op de site change.inc. Het eindproduct kan op veel manieren worden toegepast. Het kan worden gebruikt voor hondenhokken en huishoudelijke artikelen. Het bedrijf heeft afname van zijn product geregeld bij bekende bedrijven als Mercedes, McDonald’s, PepsiCo, AB Indev en een aantal chemische bedrijven.

UBQ: gerecycled materiaal

Op zijn site zegt UBQ Materials het volgende over hun product:
– UBQ bestaat voor 100% uit gerecycled materiaal, en het kan zelf worden gerecycled;
– per saldo voorkomt het de uitstoot van broeikasgassen, omdat afval niet langer wordt verbrand of gestort;
– het nieuwe materiaal is homogeen en consistent;
– het is aantrekkelijk geprijsd;
– het geeft een nieuw bestaan aan afval, en voorkomt daarmee het gebruik van grondstoffen als hout, fossiele brandstoffen, mineralen en beton;
– het materiaal bestaat voor tenminste 50% uit groene grondstoffen.

UBQ is een thermoplastische stof, zegt Barr. Het is een heel goede vervanging voor materialen in de auto-industrie en in meubels. Het kan ook Pvc vervangen in Pvc-buizen. Maar het kan niet worden gebruikt als voedselverpakking. Daarvoor bestaan strikte regels, en voorlopig voldoet dit materiaal daar niet aan.

Interessant? Lees dan ook:
Plastic recycling: dringend nodig, heel lastig
Chemische recycling van gemengd plastic afval
De rol van de chemie bij vermindering van plastic afval

(Visited 90 times, 1 visits today)

Plaats een reactie