Europese productie van generieke medicijnen na corona

Eind 2019 werden zowel de USA als de EU zich bewust van hun afhankelijkheid van China en India in de voorziening van generieke medicijnen. Met name China baarde zorgen, vanwege de verdubbeling tot 13% in tien jaar tijd en de oplopende handelsoorlog met Amerika. De waarschuwingen leidden niet tot onmiddellijke actie, maar nu met de coronacrisis staan alle seinen op rood. Wat zijn de opties voor de EU en de USA om deze afhankelijkheid onschadelijk te maken?

Dit is het vierde van vier artikelen over de farmaceutische industrie.

generieke medicijnen
Foto: Marco Verch, flickr.

Wake-up call

Met de coronacrisis hopelijk op zijn retour zijn de gedachten om onze afhankelijkheid van China en India te verkleinen volop in beweging. Wel blijkt er tot nu toe geen sprake van tekorten of vertragingen. De geneesmiddelenwereld kent een praktijk van  goede voorraden en moderne leveringsafspraken zoals JIT komen niet voor. Dus er is nog geen sprake van problemen, ondanks allerlei fabrieken in China die vanwege de opkomende pandemie moesten  sluiten. De meeste fabrieken draaien inmiddels weer. Eventuele vertragingen of tekorten moeten nog blijken. Een wake-up call dus.

Generieke medicijnen

EU deskundigen schatten dat tot wel 80% van de chemicaliën voor de Europese geneesmiddelenvoorziening uit India en China komen. Voor zowel USA als EU geldt dat het vooral om generieke medicijnen gaat. Bij storingen in de aanvoerketen worden dan direct grote groepen patiënten getroffen. India levert 40% van alle generieke medicijnen, wereldwijd.

Helemaal in de stijl van de huidige relaties met China werkt Amerika aan allerlei wetgeving om een onafhankelijke voorziening te garanderen. Bij de aanpak van geneesmiddelen nemen ze een voorbeeld aan de wapenbeheersing. Concreet is al dat de FDA de Amerikaanse leveranciers vraagt naar de betrouwbaarheid van hun aanvoerlijnen. In Europa gaan stemmen op om Europese productiefaciliteiten op gang te helpen met verkorte goedkeuringstrajecten. De industrie op haar beurt vraagt om een wereldwijd gelijk speelveld dan wel subsidies. Ironisch is dat het vaak gaat om industrieën die nog niet zo lang geleden hun producties naar India of China hebben uitbesteed.

medicijnen
Foto: tOrange.biz.

Een nieuwe ronde van internationale concurrentie

Het is maar de vraag of stevige maatregelen nodig zijn. Zowel de USA als de EU hebben nog veel productielijnen, veel van de betreffende bedrijven hebben eigen fabrieken in India en/of China of hebben een meerderheidsbelang. Daarnaast is India hard bezig haar afhankelijkheid van Chinese chemicaliën te verkleinen; 70% van de grondstoffen uit China voor haar fabrieken van generieke medicijnen werd al te riskant. En niet corona was de aanleiding, maar een eerdere actie in China om de chemieproducenten te dwingen milieu en veiligheid beter te respecteren, waardoor tijdelijke leveringsproblemen optraden. In Europa zijn bekende fabrikanten zoals Lonza, Siegfried, Hovione en een aantal Italiaanse bedrijven volop bezig productielijnen te vernieuwen of op te zetten. Gestimuleerd door versnelde goedkeuringsprocedures van de EMA en het voornemen vooral milieuvriendelijke, groene chemie toe te passen, zo mogelijk met de daartoe beschikbare EU subsidies. Hun zorg is of China niet nog sneller en nog groener zal zijn in de ontwikkeling van haar chemie. De enorme thuismarkt en het groeiende milieubewustzijn zijn daarbij belangrijke drijfveren. India op haar beurt en eveneens met een enorme thuismarkt zal zeker mee gaan doen in deze competitie. Volgens C&E News is het maar de vraag of ondanks alle retoriek de USA ook dergelijke bewegingen zal maken. Kapitalisme en (veel) geld verdienen staat voorop en dan komt de nadruk te liggen op de productie van de nieuwste medicijnen die door hun octrooibescherming de grootste marges mogelijk maken.

Een positieve uitkomst

De oproep eind 2019 en de wake-up call van de coronapandemie zou kunnen leiden tot een nieuw evenwicht tussen China, India en de EU in de productie van alle generieke en grote geneesmiddelen. De voortekenen wijzen op een ‘gezonde’ competitie met als uitkomst een verzekerde voorziening van onze generieke medicijnen, tegen beheersbare prijzen en met milieuverantwoorde, groene chemie in de productieprocessen. Voor de nieuwste, geoctrooieerde geneesmiddelen zal het een heel andere strijd worden met de USA  als hoofdspeler en huizenhoge prijzen als hoofdpunt van discussie.

Interessant? Lees dan ook:
Naar een meer duurzame geneesmiddelenproductie
De houdbaarheid van de groene chemie
Nieuwe grootmachten in de farmaceutische industrie?

(Visited 9 times, 1 visits today)

Plaats een reactie