Biohuizen tegen woningnood

Bij een duurzaam initiatief in Bristol, VK, gebruikt men natuurlijke materialen om genoeg en betaalbare nieuwe huizen te bouwen: biohuizen.

TAM Biohuizen
TAM (Transportable Accommodation Module) – Met dank aan Stramit International

Bristol is een van de centra van high-tech innovatie in het VK, en was de groene hoofdstad van Europa in 2015. Maar het is, op Londen na, ook de duurste stad om in te wonen in Groot-Brittannië. Op de ongeveer 454.200 inwoners, volgens het nationale bureau voor statistiek ONS, zijn ongeveer 10.000 mensen woningzoekend. Het huisvestingsprobleem treft zowel jong als oud.

Biohuizen: een milieuvriendelijke oplossing voor een noodtoestand

Om het hoofd te bieden aan de noodtoestand probeert de wijk Knowle West een nieuwe en milieuvriendelijke oplossing. Wij bezichten deze wijk in het zuiden van Bristol, om te ontdekken hoe de gemeente probeert met natuurlijke materialen betaalbare huizen te bouwen. Het initiatief, genaamd We Can Make, stelde een team samen van architecten, ontwerpers, onderzoekers, beleidsmakers en bewoners. Het resultaat is een prototype biohuizen gebouwd op het terrein van een buurthuis; de plaatselijke bevolking heeft mee geholpen met bouw, waterleiding en afvoer, handgesneden meubelen, kunst, en binnenhuisarchitectuur. Bij ontwerp en bouw van de TAM (Transportable Accomodation Module) werden natuurlijke materialen gebruikt als stro, geperst stro en timmerhout. Deze koolstofbindende materialen zorgen voor verkleining van de milieu-footprint. Het huis is ’s zomers koel en ‘s winters warm, wat hinderden ponden per maand scheelt aan koeling en verwarming. Het voelde binnen precies goed, ook al was het buiten koud met regen.

Volgens Dr. Charles Gamble, onze gids en hoofd van de innovatie-afdeling van Stramit International, behorend tot het CooBio concern, gebruikt de TAM 90% minder energie voor verwarming en verlichting dan gemiddeld in het VK. ‘De panelen zijn gemaakt van geperst stro, gevat in een houten frame en afgedekt met klei,’ zei hij ons. Platen van geperst stro zijn bijna 70 jaar toegepast sinds de ontdekking van deze technologie in Zweden in 1950. Het proces werd ook ontwikkeld in het VK en is toegepast in mee dan en kwart miljoen huizen tussen de jaren ’50 en ’70, totdat het niet meer kon concurreren met gipsplaat,’ vertelde hij. Deze natuurlijke renovatietechnieken worden momenteel ook getest in Bath (VK) en Sevilla (Spanje) in het kader van het Europese project Isobio. Mensen die de TAM ’s nachts hebben uitgeprobeerd, meldden dat zij beter sliepen dan anders, vermoedelijk dank zij een betere luchtkwaliteit in de biohuizen. Mensen van buiten kunnen het huis huren via Airbnb, de opbrengsten gaan naar het buurthuis. ‘Het huis ademt,’ zegt ook Finlay White van ModCell, het bedrijf dat de stropanelen leverde, gevraagd naar het verschil tussen deze biohuizen en de traditionele Victoriaanse bouw in Engeland. ‘Er is geen condensvorming rond de ramen. Dat is een van de voordelen voor de gezondheid van het gebruik van natuurlijke materialen.’

Biohuizen voor vele regio’s

‘In het gebied van Knowle West zijn duizenden plekjes waar TAMs kunnen worden gebouwd, zo blijkt uit onderzoek; huizen waarmee de woningnood van veel gezinnen kan worden gelenigd die geen kant op kunnen, omdat zij werkloos of te oud zijn. Soms wonen er wel drie of vier generaties in één huis,’ zei Gamble. ‘Mensen verdienen £23.000 per jaar. Het gemiddelde huis kost 8,4 keer zoveel,’ vulde White aan. Maar een TAM kost maar £90.000 voor 36 m2 en ze kunnen zowel gekocht als gehuurd worden. ‘In andere regio’s kan men de biohuizen van ‘We Can Make’ kopiëren met inschakeling van de lokale bevolking. Op gemeentelijke of privéterreinen kunnen TAMs worden gebouwd tegen de woningnood,’ zegt Gamble. Het team wil de huizen ongeveer op 200 m van het buurthuis bouwen, met hulp van mensen in de buurt, waarmee ongeveer 21 banen worden geschapen. Volgens White zijn er al 1500 potentiële bouwplaatsen naar voren gekomen in dit gebied, met nog eens zeven soortgelijke woonwijken in Bristol, en ‘er zijn woonwijken net als deze in het hele VK met dezelfde woonproblemen.’

Een rapport We Can Make: civic innovation in housing, werd oktober 2017 gepubliceerd tijdens het Festival of the Future City in Bristol. Over het project van de biohuizen is overleg gaande met nog eens acht gemeenten in Groot-Brittannië waar in principe TAMs kunnen worden gebouwd.

Oorspronkelijk gepubliceerd op youris.com.

Interessant? Lees dan ook:
Stro, een zeer goed bouwmateriaal
Duurzaam bouwen is horizontaal organiseren
Biobeton en andere bouwmaterialen uit lokale grondstoffen

(Visited 8 times, 1 visits today)

Plaats een reactie