Toren brengt duurzaam hout tot nieuwe hoogte

Stelt u zich een stad voor waarin hout symbool staat voor wolkenkrabbers, en houten gebouwen uitsteken boven andere van staal en beton. Met deze visie wordt niet alleen een kanttekening geplaatst bij de populariteit van staalbouw, deze formuleert ook een creatief alternatief voor duurzame bouw. Nog beter: de blauwdrukken worden net droog. En dat allemaal om hout uit te lichten als bijzonder bouwmateriaal.

Toren van hout, Londen
Artist’s impression van de voorgestelde toren van hout in Londen.

De Faculteit van Bouwkunde van de Universiteit van Cambridge, in samenwerking met PLP Architects en ingenieurs van Smith & Wallwork, hebben de schetsen gepresenteerd van een 300 meter hoog gebouw met 80 verdiepingen waarvan de structuur volledig uit hout bestaat. De voorgestelde multi-purpose toren bevat meer dan duizend wooneenheden. De gerenommeerde ingenieurs en ontwikkelaars zijn van plan om de nieuwste methoden uit de houtbouw toe te passen. Daaraan voegen ze nog eens een nieuwe techniek toe die los staat van technieken uit de staal- en betonbouw. Dat is op zich al een historisch feit. Bovendien voegt de toren zo’n 100.000 m2 aan nieuw oppervlak toe aan The Barbican in Londen. Burgemeester Boris Johnson, die de plannen in ontvangst nam, was apetrots op dit biobased en binnenkort hoogste houten gebouw in Europa.

Hout en de duurzaamheidsfactor

Het gebruik van hout is niet nieuw in de hoogbouw, maar de belangstelling voor dit materiaal neemt toe vanwege zijn voordelen, niet in de laatste plaats de positieve milieu-effecten. Hout is een hernieuwbare grondstof. Mits gewonnen uit duurzame bosbouw, kunnen de bomen het hele jaar door duurzaam in de behoeftes voorzien. Als ze ook de kans krijgen tot volledige wasdom te komen vóór de oogst heeft de industrie een tijdspad waarin ze ter vervanging nieuwe bomen kan en dient aan te planten.

Vermindering van CO2-uitstoot

In een strijd tegen CO2-uitstoot moeten twee reductiemethoden worden toegepast: het verminderen van uitstoot en de verwijdering van CO2 uit de lucht. Hout kan beide doen. Bij productie en verwerking heeft hout een lage koolstoffootprint. Het gebruikt weinig energie bij de groei. Voor het maken van staal en beton daarentegen is veel energie nodig. Hout staat er verder om bekend dat het koolstof opslaat. Als het gebruikt wordt in plaats van andere bouwmaterialen kan tussen de 14 en 31% van wereldwijde CO2 uitstoot vermeden worden. Als dit materiaal wordt gebruikt voor enorme bouwwerken kan veel CO2 uitstoot vermeden worden. De voorgestelde toren gebruikt 65.000 m3 constructiehout en zou daarmee niet minder dan 50.000 ton CO2 opslaan.

Goede mogelijkheden als bouwmateriaal

Hout is ook los van het milieu-aspect een interessant bouwmateriaal. Het is van zichzelf al een erg veelzijdig materiaal om mee te bouwen. Kijk bijvoorbeeld naar de draagkracht van constructiehout. Het is van nature al sterk. Studies door Cambridge University laten zien dat de voorgestelde houten toren niet zomaar draagkracht heeft om te blijven staan, maar, in de woorden van Dr. Michael Ramage, dat doet ‘op een schaal waarop nog niemand eerder heeft geprobeerd te bouwen.’

Wonen in hout is gezond wonen. Als natuurlijk materiaal bevordert het gezonde leefomstandigheden. Met hout gebouwde woningen bewaren de juiste vochtigheidsgraad en warmte voor een Europese setting. Het is bovendien makkelijk schoon te maken en te onderhouden. Goed ontworpen houten gebouwen scheppen een rustgevende omgeving in de drukke stad. Duurzaamheid, isolatie, aantrekkingskracht en lichtheid dragen bij aan de mogelijkheden van hout als prominent bouwmateriaal.

Biobased ontwerp

De houten toren dient als eerste in een reeks van houten hoogbouwontwerpen, en trekt daarmee de aandacht van de architecturele wereld voor de groene economie. Steeds meer ontwikkelaars richten zich naar een duurzamere visie op bouwmateriaal en nemen geen genoegen meer met reeds bekende ontwerpen. Aangezien hout zich goed leent voor creatieve uitingsvormen en bijzondere esthetiek, zullen er steeds meer mogelijkheden zijn voor esthetische gebouwen uit groene grondstoffen. De 21e eeuw brengt een nieuw tijdperk in bouwkundig ontwerp en stadsplanning.

(Visited 21 times, 1 visits today)

Plaats een reactie