Reverdia wil geen drop-ins maken

Op de World Bio Markets conferentie, vorige maand, gaf directeur Marcel Lubben van Reverdia een optimistische speech over de toekomst van groene chemicaliën. Er is plaats in de wereld voor hun topproduct groen barnsteenzuur, zei hij, ook in een wereld met olie op $ 30 per vat. Volgens hem is er een potentiële markt van zo’n $ 1,5 miljard, in vele eindproducten: PBS, PUR, harsen, oplosmiddelen.

Cadéli verven door ReverdiaNieuwe producten in plaats van drop-ins

Reverdia is de joint venture van Royal DSM, het wereldwijde bedrijf in life sciences en materiaalkunde, en Roquette Frères, het wereldwijde bedrijf in zetmeel en zijn derivaten. Het is een van de weinig bedrijven die groen barnsteenzuur maakt en verkoopt, onder de naam Biosuccinium™. Reverdia zoekt niet naar drop-ins (het vindt dat deze te afhankelijk zijn van de olieprijs) maar probeert in nieuwe samenwerkingen nieuwe producten te ontwikkelen. Het bedrijf erkent dat hiervoor uithoudingsvermogen nodig is, omdat het nieuwe waardeketens moet gaan organiseren. Maar dit kan ook leiden tot het scheppen van nieuwe waarde. Het doel is om marktvraag te organiseren samen met consumentenmerken en partners in de waardeketen.

Vorige maand kwam het bedrijf met een vrucht van deze strategie. Mäder, een grote producent van verven en coatings, lanceerde een nieuwe serie groene alkydverven. Deze worden gemaakt uit Reverdia’s groene barnsteenzuur en het isosorbide van Roquette (waarover we een paar maanden geleden schreven), verkocht onder de naam POLYSORB®. Deze verven worden gebracht onder het merk CAMI en heten CADÉLI. Tot de serie horen twee producten gecertificeerd met het EU Ecolabel: een antimicrobiële interieurverf en een sanerende (anti-formaldehyde) interieurverf. Volgens Mäder hebben zij aanvullende belangrijke eigenschappen: ze zijn hard en bestand tegen krassen. Beide verven zijn voor 98% gemaakt uit groene grondstoffen. In het persbericht zei Marcel Lubben: ‘Deze nieuwe verven komen tegemoet aan een groeiende vraag bij consumenten naar veilige en milieuvriendelijke producten met een lagere koolstof-voetafdruk. Opnieuw heeft Biosuccinium™ een duurzaam en verkoopbaar product opgeleverd.’

Reverdia heeft een ‘superieure technologie’

Reverdia, zei Lubben op de conferentie, volgt een flexibel bedrijfsmodel overal ter wereld; het zal zowel nieuwe producten ontwikkelen, maken en verkopen, als licenties geven op zijn technologie aan gebruikers van biobarnsteenzuur (die verticaal willen integreren), om de doorbraak van groene plastics en materialen te versnellen. Het bedrijf leunt zwaar op zijn ‘superieure gisttechnologie’ die werkt bij een lage pH en daardoor weinig afval veroorzaakt. Reverdia doet daar nog een schepje bovenop door niet afhankelijk te willen zijn van een specifieke grondstof. De verhouding tussen voeding en industriële grondstof is overal ter wereld anders, zegt Lubben, en het bedrijf wil op dit gebied niet inflexibel zijn. Maar dat betekent wel dat de gebruikte gistsoort verschillende kwaliteiten glucose en suiker moet kunnen verwerken, waaronder ook tweede-generatie suikers.

Misschien is een nieuwe verf uit groene grondstoffen maar een kleine stap in de biobased economy. Maar deze geeft wel aan dat groene chemicaliën beter geen drop-ins zijn maar eerder de vertegenwoordigers van nieuwe superieure en nog onontdekte eigenschappen. Reverdia is ervan overtuigd dat er nog vele stappen op dit pad zullen volgen.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Plaats een reactie