Hennepthee

Een van de vele ondernemers die producten van vezelhennep op de markt brengen, is Esther Molenwijk. Met haar enthousiasme sleept ze iedereen mee. Zoals ook ons. Zij verkoopt dit jaar thee van het blad van de hennepplant. ‘Een lekkere, gezonde thee van een super duurzaam gewas,’ zoals zij zegt. Zij betaalt de oogst met crowdfunding. Wij hebben € 100 bijgedragen en hopen daar flink wat friszure, milde hennepthee voor krijgen.

Vezelhennep
Vezelhennep

Een duurzame grondstof

Ondanks de vermaning van René Sauveur, toch eerst de vier grote markten van vezelhennep te bedienen (ruwvoer voor koeien en ander melkvee, textiel, bouwmaterialen en composieten) zijn er toch steeds weer jonge ondernemers die ook andere producten ontwikkelen. Esther werd gefascineerd door de veelzijdigheid en duurzaamheid van het gewas en nam vorig jaar, bij een hennepoogst in Almere, wat bladeren mee die gewoon in het veld werden achtergelaten. Zij droogde ze en zette er thee van. Het bleek een lekkere thee te zijn en vrienden die zij hem liet proeven waren enthousiast. En nu brengt ze deze hennepthee op de markt. Hennepboer Albert Dun ontwikkelde een machine die het hennepblad apart van de plant kon oogsten. In mei zaaide hij zijn akkers in, de oogst is in september.

henneptheeSmaak en effect van hennepthee

Hennepthee heeft een milde, frisse en licht zoete smaak, gevolgd door een prikkelende nasmaak. De proefpersonen noemden de thee ook vaak ‘zuiver’ en ‘puur’. Naast pure hennepthee biedt Esther nog drie smaakvariaties. Van hennepthee kun je niet stoned worden. Hij wordt namelijk van een hennepsoort met een zeer laag THC gehalte (minder dan 0,2%). Daar krijg je dus geen psychoactief effect van, en deze variant mag dan ook gewoon verbouwd worden. Ter vergelijking: voor een marihuanasigaret wordt meestal een hennepvariant gebruikt die 5 tot 20% THC bevat. Hennepblad bevat het bestanddeel cannabidiol (CBD). Al eeuwenlang werd de plant daarom gebruikt als medicijn tegen verschillende aandoeningen, en nu wordt deze werkzaamheid herontdekt. Er zijn steeds meer studies die de positieve invloed van CBD op het immuunsysteem en het centrale zenuwstelsel aantonen. Vooral in de VS wordt CBD uit bladeren en bloemen van de plant gewonnen en gebruikt voor het behandelen van onder andere spierziekten, depressie, slapeloosheid en ontstekingsziekten. Maar hennepthee bevat zo’n lage concentratie CBD dat deze niet als medicijn kan worden aangemerkt.

Goed voor de planeet

Hennep is een bijzonder duurzaam gewas om te verbouwen. De plant wordt geteeld zonder bestrijdingsmiddelen, en heeft genoeg aan af en toe een regenbuitje. Bovendien heeft zij diepe wortels waardoor zij de bodemstructuur verbetert. Het mooie is dat er uit de hennepplant vier delen te gebruiken zijn: de vezel, de houtkern, het zaad en het blad. Samen moeten deze gaan zorgen voor voldoende economisch draagvlak om deze plant op grotere schaal te gaan telen. Om deel te nemen aan de crowdfunding (met uiteraard levering van hennepthee) kunt u hier klikken.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Plaats een reactie