Girlsday: een grotere rol voor vrouwen in de biobased economy

Vrouwen moeten een grotere rol spelen in de biobased economy, vonden twee praktische vrouwen. En ze gebruikten # Girlsday 2014 om 24 brugklasmeiden van het Citadelcollege in Lent te vertellen over hun werk in deze sector. Foluke Quist van AgriQuest en Martine Groenewegen van De Klik organiseerden op 24 april een workshop waarin de leerlingen met alle zintuigen groene materialen en producten konden onderzoeken. De meiden maakten ook zelf bioplastic. Vooral het praktische deel vonden ze heel leuk. Hun docent gaat kijken of de workshop ook in hogere klassen herhaald kan worden voor leerlingen van het vak onderzoek & ontwerp.

Girlsday 2014
Girlsday 2014

Girlsday

Girlsday is een initiatief van VHTO, een landelijk expertisebureau voor meisjes/vrouwen en bèta/techniek. 305 bedrijven lieten ruim 8.400 jonge meisjes kennis maken met bètawetenschappen, techniek en ICT. Een recordaantal bedrijven en meisjes deden dit jaar mee. Steeds meer Nederlandse meisjes in het voortgezet onderwijs kiezen voor exacte vakken. Ook het aantal vrouwelijke bèta/technische studenten neemt toe ten opzichte van het vorige collegejaar: in het HBO met 20% in het WO met 14%. Vrouwelijke rolmodellen dragen hier zeker aan bij.

‘De biobased economy is nog tamelijk onbekend,’ zegt Martine Groenewegen, ‘maar deze gaat van duurzame energie tot bouwmaterialen, chemie en hergebruik van voedselresten tot hoogwaardige biobased lifestyle producten. Te breed dus om je met alle aspecten bezig te houden. Het mooie van de samenwerking met Foluke Quist was daarom dat haar kennis en ervaring aanvullend zijn aan de mijne.’ Beide ondernemers zijn met innovatie bezig en kunnen in de toekomst geschoolde medewerkers goed gebruiken. Misschien zijn dat dan wel de meiden die aan de Girlsday workshop hebben deelgenomen en geïnspireerd zijn om biobased ook als hun beroep te kiezen.

www.Girlsday.nl

(Visited 1 times, 1 visits today)

Plaats een reactie