Schaliegas maakt de gasprijs in de VS zeven keer lager dan in Europa

‘Nog maar in 2011 konden we ons er geen voorstelling van maken hoe groot de impact van schaliegas zou worden op de energievoorziening en op de chemische industrie. De winning van schaliegas, en fracking als technologie, hebben in de Verenigde Staten een enorme vlucht genomen, met als gevolg dat de gasprijs daar inmiddels zeven keer lager is dan in Nederland. Er is in de VS al voor acht miljard dollar aan investeringen in gaskrakers aangekondigd, waarmee zich in Europa een nieuwe realiteit aandient. Daar moeten we een antwoord op kunnen vinden, willen we kunnen blijven concurreren op het wereldtoneel. Het gebruik van shale gas in Europa zie ik niet anders dan gekoppeld aan de energiepolitiek. De energiekosten zijn hier hoog en een lagere gasprijs in Nederland zou heel Europa ten goede komen. Het zou ook hier de motor achter een sterke revival van de chemische industrie kunnen zijn.’

Aldus Gerard van Harten, CEO van Dow Chemical Nederland en boegbeeld van de Topsector Chemie op  9 oktober in Den Haag, tijdens de kick-off van de TKI’s in de Topsector Chemie.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Plaats een reactie