Maatschappelijk café over de groene economie

Het aantal activiteiten en bijeenkomsten op het gebied van duurzaamheid en de groene economie lijkt al bijna niet meer te tellen, maar deze serie van Schuttelaar en Partners (samen met anderen als WUR, MVO Nederland, EL&I, dit cafe wordt gesponsor door AgentschapNl) is de moeite waard. ‘Vaut Le voyage’ zoals de Michelin-gids het zo mooi uitdrukt. Het café wordt gehouden op 17 september in de middag in het journalisten bolwerk Nieuwspoort in Den Haag (als niet-journalist is het leuk om daar ook eens binnen te stappen) en heeft als titel ‘Biomassa, grenzeloos duurzaam’. De vraag die wordt gesteld is: ‘waar zijn de ondernemers die het verschil maken in de vergroeiing van de economie en welke zijn de barrières die moeten worden opgeruimd’. Wel, hier zijn ze!

Het is interessant omdat de vier ondernemers die aan het woord komen laten zien hoe innovatief ze bezig zijn met biomassa, vooral buiten Nederland. In Afrika bijvoorbeeld. En zoals u weet dragen de ondernemers de ontwikkeling van de groene economie. Ook buiten Nederland en dat is interessanter dan ontwikkelingshulp en vele malen innovatiever. Het bekende verhaal van het geven van een hengel in plaats van het aanvoeren van vis. Die onder nemers zijn: Pjotr Schade van Everest Energy, Ruud van Eck van Dilligent, Renée Venendaal van BTG, (Biomassa Technology Group een bedrijf dat al 25 jaar bestaat) en Ruben van Maris van Maris Projects.

Het debat cirkelt om twee stellingen waar u het mee eens of oneens kunt zijn: 1) De biobased economy in Nederland zal stagneren omdat de productielanden zelf hun biomassa zullen gaan gebruiken. Het tweede deel van de stelling lijkt mij prima, laten zij hun eigen biomassa verwaarden dan kunnen wij hen de technologie leveren, maar beslis zelf. 2) Verplichte bijmenging van biobrandstof moet niet aan een minimum, maar aan een maximum worden gebonden. Mij lijkt het allemaal een tijdelijke zaak, maar weer beslis zelf.

Schrijf je in bij www.schuttelaar.nl/maatschappelijk_cafe/2012

(Visited 1 times, 1 visits today)