PLA wordt een grote biokunststof

Een mogelijke productiecapaciteit van bijna 800.000 ton per jaar van de biokunststof polymelkzuur (PLA) in 2020. Dat is de uitkomst van een studie van het nova-Institute in Hurth, Duitsland. Op dit moment  hebben 25  bedrijven nog een gezamenlijke productiecapaciteit van 180.000 ton. Nature Works is de grootste met 140.000 ton capaciteit in de VS en Thailand.  Andere producenten zijn aanzienlijk kleiner. Maar tegen 2020 zullen er op zijn minst 7 sites zijn die elk minstens 50.000 ton PLA produceren, terwijl de productiecapaciteit van melkzuur zal zijn toegenomen tot bijna een miljoen ton per jaar. Melkzuur is namelijk een groene chemische basis grondstof die voor meer producten dan voor polymelkzuur kan worden toegepast.

Of, zoals Michael Carus, directeur van het nova-Institute meldde in het persbericht van zijn bedrijf: ‘Deze uitkomsten op basis van vragenlijsten aan ondernemers zijn zowel aanzienlijk betrouwbaarder, als aanzienlijk hoger dan in eerder uitgebrachte studies. Deze cijfers tonen bovendien aan dat PLA duidelijk een van de grote polymeren van de toekomst gaat worden.’

De studie (Market Study in Bio-based Polymers and Plastics in the World) , die in januari 2013 zal verschijnen, werd gecoördineerd door het nova-Institute en is gebaseerd op interviews met procenten van meer dan 30 verschillende biokunststoffen in de wereld. Met de gegevens is een geheel nieuwe databank ‘Bioplastics Producer Database’ opgebouwd.

Synbra
In Nederland is Synbra Technology in Etten Leur de grootste producent van PLA met een capaciteit van 5.000 ton.  Geheel in overeenstemming met de nova-studie is ook Synbra   (in een Green Deal met het ministerie van EL&I) samen met Suiker Unie en Purac, bezig met een studie naar uitbreiding van haar capaciteit in twee stappen naar 70.000 ton PLA rond 2017. Jan Noordegraaf, managing director van Synbra Technology bv, merkt er over op dat, hoewel de economie op dit moment tegen zit , dergelijke cijfers van nova zeker realistisch zijn. En hetzelfde geldt voor de plannen van Synbra. Een exact tijdstip wil hij er nog niet aan verbinden.

Het interessante van PLA is dat het, als biokunststof,  polystyreen (PS) kan vervangen. Dat is een hele grote kunststof die wordt gebruikt voor isolatiedoeleinden en allerlei gebruiksvoorwerpen. Maar PLA is groen en PS is dat niet en dat is een belangrijk verschil voor de huidige consument. Een andere grote biokunststof is biopolyetheen (met biopolypropeen als goede tweede) eveneens uit suiker, waarvan Braskem (Brazilië) de grote producent is. BioPE en bioPP zijn uitstekend geschikt om op PE en PP uit aardolie te vervangen, maar zijn niet geschikt om polystyreen te verdringen van haar markten. PLA  kan dat wel. Vandaar de hoge verwachtingen van deze biokunststof.

Meer gegevens over deze studie:  www.nova-institute.eu en www.bio-based.eu/market_study
Email: contact@nova-institute.de

(Visited 11 times, 1 visits today)

Plaats een reactie