BASF, Cargill en Novozymes: acrylzuurproductie uit groene grondstoffen

Op 17 augustus hebben BASF, Cargill en Novozymes een overeenkomst getekend voor de ontwikkeling van technologie voor de productie van acrylzuur uit groene grondstoffen. Op het moment wordt acrylzuur nog gemaakt door oxidatie van propeen, verkregen uit olieraffinage.

Novozymes en Cargill werken al samen aan duurzame acrylzuurtechnologie sinds 2008. Ze hebben micro-organismen ontwikkeld die groene grondstoffen goed kunnen omzetten in 3-hydroxypropionzuur (3-HP), een van de stoffen waaruit acrylzuur gemaakt kan worden. BASF heeft zich nu bij deze samenwerking gevoegd om 3-HP om te zetten in acrylzuur. BASF is de grootste acrylzuurproducent ter wereld en is van plan om het groene acrylzuur in het begin te gebruiken voor het maken van superabsorberende polymeren, gebruikt in babyluiers.

Acrylzuur is een belangrijk chemisch product van waaruit vele stoffen gemaakt kunnen worden, zoals lijmen en coatings. De wereldmarkt voor acrylzuur is ongeveer 4,5 miljoen ton groot, met (eind 2011) een waarde van $ 11 miljard. De markt groeit met 4% per jaar.

Novozymes, een van de wereldleiders in industriële enzymen, gaat in dit project samenwerking aan met wereldleiders in de chemische en voedingsmiddelenindustrieën. Zoals Novozymes het ziet, is biotechnologie ‘een sleutelonderdeel van de beginnende biochemische bedrijfstak. Deze technologie kan de chemische industrie helpen met het vervangen van aardolie door groene grondstoffen, en met het zetten van een grote stap naar een meer duurzame biobased economy.’

(Visited 23 times, 1 visits today)