Schaliegas mogelijk een bedreiging voor groene chemie?

Dat ‘Big Oil’ niet zo veel van de groene chemie en de groene economie wil weten is bekend, maar de biobased chemici vertrouwen erop dat de steeds duurder wordende olie, met de daaraan gekoppelde gasprijs, de kringloopeconomie en de productie van groene chemische grondstoffen steeds dichterbij zal brengen. In de komende twintig tot dertig jaar zou toch een flink deel van de basischemie vergroend moeten zijn, met als eerste de drop-in chemicaliën via ethanol en barnsteenzuur.

Maar de oliemaatschappijen toveren een nieuw konijn uit de hoed: chemische building blocks uit schaliegas. Shell meldde onlangs in een bijlage van NRC Handelsblad dat we (zij dus) voor nog wel 250 jaar schaliegas in de aanbieding hebben. Zoveel, en voor zo’n lage vaste prijs dat daaruit goedkoop etheen kan worden gemaakt, waarmee de chemie weer voor zeer lange tijd van grondstoffen kan worden voorzien. Dat heeft niet veel te maken met begrippen als kringloopeconomie en vergroening van de wereld, maar dat is nu eenmaal niet hun core business, dat is namelijk de wereld voorzien van voldoende fossiele brandstoffen. Vooral in de VS zijn ze aan de gang, China zit ook niet stil en sommige Europese bestuurders kijken ook al verlekkerd naar de voorraden schaliegas in ons werelddeel. Iets om in de gaten te houden, wil de groene chemie niet een vroegtijdige dood sterven.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Plaats een reactie