Zeewier, een veelzijdig gewas

Zeewier heeft vele toepassingen. Het wordt verwerkt in voedingssupplementen en imitatie-vleesproducten. Het wordt toegepast in supplementen voor kippen, varkens, koeien, huisdieren en paarden. Als zeewier-biostimulant kan het bodems en gewassen versterken. Een element in het produceren van voedsel van hoge kwaliteit met weinig nadelige gevolgen voor het milieu.

zeewier
Bruin zeewier Alaria, geteeld in Ierland. Foto: The Seaweed Company.

Werkgelegenheid en biodiversiteit

De Nederlandse onderneming The Seaweed Company, opgericht in 2018, produceert zeewier in haar eigen farms in Ierland, Marokko, India en Nederland. De teelt van zeewier levert niet alleen een verkoopbaar product op. Bij de groei van zeewier neemt het gewas CO2 op, waardoor de oceaan ontzuurt. Zeewier zorgt ook voor een verrijking van de biodiversiteit in het water. Recent heeft het Belgische familiebedrijf Colruyt een aandeel genomen in het bedrijf. Daarmee kan de onderneming verder opschalen. Het bedrijf wil zeewier als ingrediënt op de menukaart krijgen bij boeren, consumenten en bedrijven in Europa.

Sinds vorig jaar brengt het zeewierproducten op de markt onder de concepten Blue Farming en Blue Health. Met Blue Health wil The Seaweed Company de transitie naar een duurzaam voedingspatroon ondersteunen. Met Blue Farming wil het bedrijf bijdragen aan het verduurzamen van agrarische ketens. Met supplementen voor dieren; en met een zeewier-biostimulant die bodems en gewassen versterkt. Dit jaar loopt er een proefproject op twee boerderijen in de provincie Gelderland om de levensvatbaarheid van een paar projecten aan te tonen. Zoals bodemverbetering, het verbeteren van de gezondheid en prestaties van melkvee en het ontwikkelen van een aantal soorten zeewierkaas.

Combinatieprojecten met zeewier

Het telen van zeewier op de Noordzee kan heel goed worden gecombineerd met windparken. Omwille van de veiligheid moeten schepen om de windparken heen varen. Er mag om dezelfde reden ook niet worden gevist. Daarom zijn windparken uitstekende plekken voor andere manieren van benutting van de zee; zoals de aanleg van farms voor de teelt van zeewier.

zeewier
Zeewierfarm in Clew Bay, Ierland. Foto: the Seaweed Company.

Proeven hebben nog een andere duurzame combinatie succesvol aangetoond: de combinatie van zeewierteelt met zonnepanelen op zee. In 2019 vond het eerste proefproject plaats; het systeem doorstond golven tot een hoogte van 4 meter, ook bij storm. Daarom is in 2020 een nieuwe proef getart, verder op de Noordzee, waar de golven 13 meter hoog kunnen worden. Als het systeem deze golven doorstaat, is het klaar voor het maken van gecombineerde offshore zon-, wind- en zeewierprojecten met 100 tot 5.000 MW per project. Dan kan zelfs het dichtbevolkte Nederland, met weinig ruimte, de helft van zijn totale energiebehoefte opwekken met gebruik van slechts 5% van het Nederlandse deel van de Noordzee; zegt The Seaweed Company.

Ambities

Het nieuwste product van het bedrijf is de Seaweed Crisp. Ontwikkeld door het Japanse bedrijf Mitsuba. Zeewier is een traditioneel ingrediënt in de Aziatische keuken. Mitsuba wil zeewier als ingrediënt ook in Europa meer toegankelijk maken. Het past binnen de missie van de Seaweed Company: het opzetten van betrouwbare, ecologisch en sociaal verantwoorde zeewierketens. Waarmee het bedrijf werkgelegenheid schept, en tegelijkertijd bijdraagt aan een betere duurzaamheid. En ze hebben ambitieuze doelstellingen. Zoals het regenereren van 1 miljoen hectare landbouwgrond.

Interessant? Lees dan ook:
Zeewier als bron van voedsel en nuttige producten
Zeewier wordt big business
Bioraffinage van zeewier: veel werk, hoge verwachtingen

(Visited 22 times, 1 visits today)

Plaats een reactie