Coronapandemie en energietransitie

De discussie of de coronapandemie de energietransitie zal remmen of versnellen is volop gaande. Partijen die de transitie willen versnellen zijn in de meerderheid, als we mogen afgaan op de headlines van het nieuws.

coronapandemie
Luchtverontreiniging en coronapandemie: nog een reden om de energietransitie te versnellen. Foto: Wikinedia Commons.

Fijn stof en coronapandemie

Daar kunnen we een extra argument aan toevoegen. Want het lijkt er nu op dat luchtverontreiniging, en met name fijnstof, een rol speelt bij de ernst van de coronapandemie. Het mechanisme weten we nog niet precies. Misschien bevordert fijnstof het transport van het virus door de lucht. Of misschien zijn de bewoners van vervuilde gebieden vatbaarder voor besmetting met het virus vanwege hun overbelaste longen; hoe het virus hen ook heeft bereikt. Zoals ook rokers vatbaarder zijn.

Fijnstof bestaat uit microscopisch kleine deeltjes, onzichtbaar voor het menselijk oog. Zij kunnen na inademing voor lichamelijke problemen zorgen. Ze komen gemakkelijk via de longen in de rest van het lichaam terecht, en kunnen daar op termijn nogal wat schade aanrichten. Fijnstof kan een natuurlijke oorsprong hebben, zoals zand of stuifmeel. Maar de grootste bronnen van fijnstof zijn industriële processen en de verbranding van hout en fossiele brandstoffen. Dat soort fijnstof is meestal ook het schadelijkst.

Snellere energietransitie

Om de coronapandemie in te dammen zouden we daarom de lucht snel schoner moeten maken. Minder fijnstof in de lucht. En dat betekent: minder gebruik van fossiele brandstoffen. Energietransitie, met andere woorden. Niet eerder hebben we de noodzaak zo duidelijk kunnen waarnemen.

Interessant? Lees dan ook:
Perspectief op duurzame energie verandert snel
Energieopslag in de transitie
De energietransitie is ook een digitale transitie

(Visited 1 times, 1 visits today)

Plaats een reactie