Bewerkte bananenbladeren, milieuvriendelijk verpakkingsmateriaal

In Azië werden bananenbladeren altijd gebruikt als verpakkingsmiddel voor voedsel. Maar ze verteren snel. Ze zijn verdrongen door plastics, die nu vaak de beken verstoppen en de oceanen vervuilen. Een jonge Indiase uitvinder is erin geslaagd bananenbladeren te bewerken tot een verpakkingsmateriaal dat drie jaar houdbaar is. En dat totaal biologisch afbreekbaar is.

Producten van bananenbladeren
Producten van bananenbladeren. Foto: Basnana Leaf Technology Products.

Papier en plastic, de favoriete verpakkingsmaterialen van de geïndustrialiseerde samenleving, hebben allebei een groot nadeel. Mensen vellen elk jaar miljarden bomen voor het maken van papier. En plastic verpakkingsmateriaal wordt weggegooid met als gevolg wereldwijde verontreiniging met onbekende gevolgen. Maar, zoals het bedrijf Banana Leaf Technology Products ons zegt, Moeder Natuur geeft ons alles wat wij nodig hebben. ‘Natuur en de mensheid moeten in elk opzicht met elkaar samenleven om de duurzame beschaving te scheppen.’

Celverbetering in bananenbladeren

Banana Leaf Technology begon in 2010 toen Tenith Adithyaa, toen 11 jaar oud, in Zuid-India boeren een stapel bananenbladeren zag weggooien bij gebrek aan een bewaarmethode. De vonk sprong over toen hij zich afvroeg ‘kunnen deze bladeren biologisch worden verbeterd?’ Met vallen en opstaan slaagde hij erin, bladeren zó te bewerken dat ze een jaar houdbaar bleven, zonder gebruik van chemicaliën. Vier jaar lang vervolmaakte hij zijn technologie van cellulaire verbetering. Hij kreeg zijn eerste internationale prijs voor zijn technologie in 2014, bij de wereldbeurs voor uitvinders in Texas.

Cadeauverpakking van bananenbladeren
Cadeauverpakking van bananenbladeren.Foto: Banana Leaf Technology Products.

Deze technologie verbetert cellen, versterkt celwanden en voorkomt dat ziektekiemen de cellen vernietigen. Doordat ze sterker zijn, buigzamer en samendrukbaar, kunnen bewerkte bladeren hoge temperaturen weerstaan en meer gewicht dragen dan in hun natuurlijke staat. Bladeren houden hun groene kleur tot een jaar na bewerking maar kunnen daarna nog twee jaar dienst doen al zien ze er niet meer groen uit. Deze bewerkte natuurlijke materialen zijn biologisch afbreekbaar, gezond, bestand tegen ziektekiemen, en vriendelijk voor mens en milieu.

Bananenbladeren om te voorzien in moderne behoeften

‘Door deze technologie kunnen we traditionele gebruiken toepassen voor moderne behoeften,’ zegt de website van het bedrijf, ‘zodat we een milieuvriendelijke oplossing bieden voor een lang gevoeld wereldprobleem, op weg naar het redden van 4 miljard bomen elk jaar. Uit dit bewerkte biomateriaal maken we momenteel meer dan 30 producten, maar de toepassingsmogelijkheden zijn oneindig.’ En de website vermeldt ook dat dit materiaal ten goede komt aan tien van de zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoeleinden geformuleerd door de Verenigde Naties.

‘Dit bewerkte biomateriaal is geheel vrij van chemicaliën, goedkoop, en te gebruiken als veevoer. Het is voor 100% biologisch afbreekbaar en als het wordt weggegooid verdwijnt het in 28 dagen in de natuur, terwijl plastics en vergelijkbare stoffen wel 7.300.000 dagen blijven bestaan. Hiermee maken we een eind aan de wereldwijde afvalberg waaraan wij elk jaar meer dan 1 miljard ton toevoegen, bijna zo hoog als de Mount Everest. En het voorkomt dood en mishandeling van 200 miljoen dieren op het land en in het water.’

‘Dit bescheiden initiatief redt miljoenen bomen en geeft een weg aan voor de mensheid naar het redden van het milieu met de belofte van een circulaire economie. Nu is het tijd om Helden te worden, zoals altijd al de bedoeling was, de wachters van de planeet.’

Interessant? Lees dan ook:
CocoPallet: groei in niches en concurreer op prijs, zegt Michiel Vos
Boomschors: een ongebruikte grondstof
Stro, een zeer goed bouwmateriaal

(Visited 206 times, 1 visits today)

Plaats een reactie