Groene transitie in Europa: hoe snel?

Op de conferentie waar het rapport ‘Opportunities for the fermentation-based chemical industry’ werd gepresenteerd, spraken wij ook met Marcel Wubbolts, CTO van DSM en voorzitter van BIC (het Biobased Industry Consortium). Hoe snel denkt hij dat de groene transitie kan gaan voor de chemische basisindustrie?

Marcel Wubbolts
Marcel Wubbolts

Volgens Marcel is het voor zo’n groene transitie belangrijk dat bedrijven en overheden goed samenwerken in partnerships. Dan zou de omschakeling wel eens minder tijd kunnen vergen dan de 60 jaar die de industrie nodig heeft gehad om chemicaliën uit aardolie te maken. ‘Biobarnsteenzuur is nu al concurrerend,’ merkte hij op. Twee dagen later, op de Europese conferentie EFIB, bleken de resultaten van zo’n partnership. Het samenwerkingsverband Reverdia (DSM en Roquette Frères) maakte bekend dat het licenties gaat verstrekken voor zijn Biosuccinium proces. Reverdia stelt dus ook anderen in staat, met zijn proces biobarnsteenzuur te maken – een grondstof voor bioplastics, harsen (verf en coatings) en polyurethanen. Deze stap, zegt Reverdia in zijn persbericht, is belangrijk om de bio-based markt te ontsluiten.

Groene transitie voor plattelandsontwikkeling

Marcel Wubbolts meldde overigens dat DSM zich naast biobarnsteenzuur vooral zal richten op tweede generatie alcohol. Volgens hem zal Europa wel 100 fabrieken nodig hebben (liefst allemaal werkend met DSM-POET technologie natuurlijk, net als hun nieuwe fabriek in Iowa, VS). Dat heeft het grote voordeel dat boeren door het leveren van hun bijproducten als bietenbladeren aan die fabrieken, wel 40% meer inkomen zouden kunnen verwerven; en dat op het platteland, dat nu overal ontvolkt, wel 80% meer banen zouden kunnen ontstaan – aldus Marcel Wubbolts. Hij dacht ook dat op deze manier 30% van de chemicaliën op basis van fossiele brandstoffen te vervangen zijn door fermentatieve producten en 25% van de energie nodig voor transport.

Het is een mooi toekomstbeeld: een geheel nieuwe groene chemische basisindustrie in Europa, gebouwd op suiker en landbouwafval, die voor een belangrijk deel de fossiele producten gaat vervangen.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Plaats een reactie