Natuurvezelcomposieten: voelen natuurlijk aan, zijn duurzaam

Natuurvezelcomposieten zijn plastics versterkt met natuurlijke vezels: doorgaans van hout, bamboe, vlas of hennep. Zij worden steeds meer toegepast in gebruiksartikelen als behuizingen van horloges, speelgoed, kammen en bakjes. Deze composieten voelen aan als kwaliteitsproducten en zien er ook zo uit. Het Duitse nova-Institut wijdde er een conferentie aan, alweer de zesde in de rij. ‘Nieuwe grote leveranciers als PolyOne en de opkomende marktvraag gaan zorgen voor flinke groei in deze sector,’ zegt Michael Carus, directeur van nova-Institut.

ONORA doodskist gemaakt van natuurvezelcomposieten
ONORA 100% groene doodskist versterkt met hennepvezel.

Onderzoeksinstellingen en industriële laboratoria ontwikkelen al jaren hout- en natuurvezelcomposieten. Industrieën gebruiken ze in kleine productieseries van consumentenartikelen. Deze producten zien er verfijnder uit dan artikelen gemaakt van alleen plastic, ze vallen op, ze zien er natuurlijker uit, ze voelen fijn aan en er is minder plastic voor nodig door de natuurvezels – wat de footprint verkleint. Hun mechanische eigenschappen zijn net zo goed als die van concurrerende materialen. Maar het belangrijkste: kopers vallen ervoor. Tot nu toe worden natuurvezelcomposieten alleen op grote schaal gebruikt als vloerbedekking. Maar nu zijn ze ver genoeg ontwikkeld om door te breken in andere grote markten, zoals de auto-industrie. De conferentie volgde op de laatste bijstelling van de marktstudie door nova-Institut: ‘Wood-plastic Composites (WPC) and Natural Fibre Composites (NFC): European and Global Markets 2012 and Future Trends in Automotive and Construction’. Als plastics gebruikt men meestal PP, PE en PVC, maar soms ook groene plastics als groen PE en PLA.

Playtoys
Plantoys speelgoed versterkt met vezels van rubberbomen.

Natuurvezelcomposieten in vele producten

Op de conferentie werd de fel begeerde ‘Hout- en natuurvezelcomposieten prijs’ door de deelnemers toegekend aan het Nederlandse bedrijf ONORA voor zijn 100% groene doodskist met hennepvezel, gemaakt met spuitgiet-technologie. Met deze technologie heeft het bedrijf de mogelijkheid om het product te maken in vele vormen en kleuren. De doodskist is biologisch afbreekbaar en heeft een zeer lage CO2 footprint. De tweede prijs was voor het Nederlandse bedrijf Millvision voor hun bloempotten van biologisch afbreekbare biocomposiet met restvezels van de landbouw. Ze worden gebruikt in boomkwekerijen en tuincentra, en worden in de koude grond afgebroken in niet meer dan een paar maanden. Bovendien werkt de pot als mest. De derde plaats was voor de Finse bedrijven Aqvacomp Oy en Flaxwood Oy voor hun onderdelen van muziekinstrumenten gemaakt van polystyreen versterkt met cellulose. Deze composieten kunnen in de plaats komen van zeldzame en bedreigde houtsoorten. De bedrijven ontwikkelden een paar recepten voor verschillende muziekinstrumenten, zoals een cellulosevezelcomposiet ter vervanging van granadillahout in klarinetten. Deze onderdelen zijn uitstekend bestand tegen temperatuurwisselingen en vocht, en zorgen daarmee voor minder problemen bij de zuivere stemming van houtinstrumenten.

Tschibo
Tschibo slaapwekker

Elke maand komen er nieuwe natuurvezelcomposieten op de markt. Vorige maand kwam het Duitse bedrijf Tschibo bijvoorbeeld met een slaapwekker van zulk materiaal. Twee weken later kwam het Thaise bedrijf Plantoys met een serie speelgoed waarbij houtdeeltjes uit oude rubberbomen worden gebruikt als vuller. Dit speelgoed voelt prettig rubberachtig aan, heel anders dan bij gewoon plastic. Ook bamboevezels worden steeds meer toegepast in gebruiksvoorwerpen, zoals in schaaltjes van het Chinese bedrijf Yong, gebruikt in organische restaurants. En de Duitse drogisterijketen dm verkoopt al drie jaar een kam van natuurvezelcomposieten en heeft kort geleden een tweede model toegevoegd.

Hier kunt u alle informatie vinden over de winnaars en de andere genomineerden, de innovatieprijs en de conferentie. Het verslag van de conferentie wordt binnenkort hier gepubliceerd.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Plaats een reactie